Atelier „Rolul familiei în integrarea tinerilor cu deficienţe de auz”



În data de 15 februarie 2014, Asociația Copiilor Surzi din Moldova, a desfăşurat atelierul „Rolul familiei în integrarea tinerilor cu deficienţe de auz”. Activitatea a fost desfăşurată în cadrul proiectului “Transformăm izolarea în integrare”, care se axează pe incluziunea socială a tinerilor cu deficienţe de auz din Republica Moldova şi care are drept scop facilitarea integrării sociale a acestora, atât prin instruirea şi consultarea lor continuă, cât şi prin antrenarea în procesul de transmitere a cunoștințelor şi de formare a deprinderilor tuturor actorilor implicaţi.

Atelierul este parte a activităţilor care au fost şi urmează să fie realizate în cadrul proiectului „Transformăm izolarea în integrare ”. În cadrul acestui eveniment părinţii au participat la mai multe sesiuni de informare  şi activităţi practice, cum ar fi:

  • Acceptarea dizabilităţii prin realizarea colajului de interacţiune dintre părinte şi copilul /tînărul  cu dizabilitate ;
  • Studierea relaţiilor părinte-copil/tînăr cu dizabilitate  prin mecanismul de contopire în psihologie.

În cadrul  atelierului părinţii au avut posibilitatea să îşi verbalizeze problemele cu care se confruntă. Sesiunea dată a evoluat cu multiple plângeri din partea părinţilor. Au fost vociferate  o multitudine de probleme cu care se confruntă  familia, atunci cînd apelează la organele competente. "Este important să ne unim puterile şi cunoştinţele pentru soluţionarea problemelor cu care luptă copiii noştri. Trebuie să fim mult mai informaţi şi să putem opera cu argumente puternice atunci cînd explicăm de ce aceşti tineri nu mai pot rămîne izolaţi", a ţinut să menţioneze unul dintre părinţii participanţi la activitate.

O chestiune importantă care merită a fi evidenţiată este faptul că părinţii sunt gata să colaboreze şi  au dat dovadă de interes sporit în vederea soluţionării problemelor existente.

Pentru informaţii suplimentare contactaţi:

Asociaţia Copiilor Surzi din Moldova

 Telefon: + 373 22 281701

e-mail: acsm.moldova@gmail.com

 Disclaimer EEF