Nu există profesii destinate doar persoanelor cu dizabilități sau doar persoanelor cu abilități depline. Există doar profesioniști!



Dizabilitatea nu este o piedică pentru a avea o profesie!

Persoanele cu dizabilităţi îşi pot pune în valoare potenţialul profesional la fel de eficient ca şi celelalte persoane care nu au careva restricţii, fie de mobilitate sau capacitate intelectuală. Angajatorii pot oferi şanse egale acestor persoane, prin aceasta contribuind direct la îmbunătăţirea situaţiei economice a ţării şi direct a persoanelor cu dizabilităţi. Mai mult ca atât, prin oferirea locurilor de muncă persoanelor cu dizabilităţi, angajatorii contribuie la atingerea unui grad sporit de incluziune socială.

Un job oferă un șir de oportunități pentru persoanele cu dizabilități, care îi ajută să devină membri cu drepturi depline în societate. Tinerii cu dizabilități își pot câștiga existența decentă care să le satisfacă nu numai nevoile primare. O profesie și un loc de muncă le oferă independență financiară, datorită căreia își pot întreține și spori confortul și le oferă șansa să se ocupe cu lucrurile care le plac. Un loc de muncă le oferă socializare, mod de viață activ, colegi și prieteni, familie, care îi apreciază la justa valoare de profesionist – și nu de persoană cu dizabilitate, le oferă încredere în propriile forțe. Un serviciu, nu în ultimul rând, le oferă șansa de a se dezvolta și de a crește profesional, de a tinde spre anumite scopuri și de a simți nevoia de realizări.

Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova este conștientă de faptul că încadrarea tinerilor cu dizabilități în câmpul muncii va constitui un avantaj pentru ambele părți: atât pentru angajator, care va avea un angajat fidel și recunoscător pentru încrederea acordată, cât și pentru tânărul care își va valorifică potențialul și va tinde să devină un membru activ al societății, care va lucra în beneficiul acesteia.

Pe parcursul anului 2014 Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova implementează proiectul „Suport în continuarea studiilor şi angajarea în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilităţi”, realizat cu sprijinul financiar al SOIR Moldova.

În acest scop, Asociația își propune următoarele obiective:

  • Susținerea și asistarea persoanelor cu dizabilități în procesul de înscriere la studii profesionale: echipa Asociației oferă suport tinerilor care își doresc să urmeze studii pentru obținerea unei specialități (studii profesionale sau superioare), prin identificarea profesiilor celor mai potrivite pentru fiecare beneficiar în parte, asistență în identificarea instituțiilor de învățământ și a programelor de studii, pregătirea pachetului de documente necesar pentru admitere.  
  • Susținerea și asistarea persoanelor cu dizabilități în procesul de încadrare în cîmpul muncii: interrmedierea identificării unui post de muncă potrivit tânărului, în dependență de cunoștințele și aptitudinile de care dispune, selectat din totalitatea locurilor de muncă vacante; susținerea în pregătirea documentelor pentru angajare și la interviul de angajare; discuții cu angajatorii pentru a încadra în câmpul muncii tânărul cu dizabilități. Angajatorii, în cadrul acestui serviciu, pot beneficia de recomandări cu privire la candidatura tânărului cu dizabilități, potrivit pentru postul vacant oferit, candidatură selectată din baza de date ale tinerilor cu dizabilități aflați în căutarea unui post de muncă.
  • Organizarea a 4 sesiuni a câte două săptămâni de motivare, orientare vocațională și dezvoltarea abilităților de viață independentă. Trainingurile sunt destinate tinerilor cu dizabilități cu / sau fără studii, și celor care se află în căutarea unui post vacant și au drept scop pregătirea acestora pentru angajare (completarea documentelor pentru angajare- CV, scrisoare de motivare, cerere de angajare-, pregătire pentru interviul de serviciu etc.).
  • Advocacy, informare și sensibilizare a opiniei publice cu privire la încadrarea în câmpul muncii şi în studii profesionale a persoanelor cu dizabilităţi.

Serviciile prestate de „MOTIVAȚIE” sunt destinate tinerilor cu dizabilități locomotorii cu vârstă cuprinsă între 16-35 ani, care sunt deschiși de a se implica în procesul de formare profesională și de angajare.

Pentru a beneficia de servicii și pentru obținerea informației suplimentare cu privire la activitățile desfășurate de către Asociație, nu ezitați să ne contactați:

Adresă: str. Victoriei 1A, or. Vadul lui Vodă, Chișinău, MD-2046

Tel./fax: (022) 41 71 55; (022) 66 13 93;

E-mail: office@motivation-md.org

Informații actualizate puteți urmări pe pagina noastră web: www.motivatie.md