Proiectul tranfrontalier Limburg din Romania – Ucraina – Republica Moldova a desfășurat Conferința de Lansare la Chișinău



Pe data de 18.12.2013, la Chișinău, în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a avut loc conferința de lansare a proiectului "Principiile sustenabilității în conceptul de dezvoltare teritorială integrată în așezările urbane transfrontaliere" , Cod MIS ETC 2397 finanțat prin Programul Operațional Comun România - Ucraina - Republica Moldova 2007-2013.

Durata proiectului va fi de 12 luni (17 Octombrie 2013- 16 Octombie 2014). Bugetul total al proiectului este de 145 200 EUR (2575.13 MDL). Valoarea finanțării nerambursabile este de 130.680 euro (2320.81 MDL), reprezentând 90% din valoarea proiectului.

În cadrul Conferinței de lansare s-a discutat despre obiectivul general al proiectului care este promovarea inițiativelor comune de amenajare a teritoriului din zona tranfrontalieră, bazate pe principiile de durabilitate a conceptului de dezvoltare a spațiului integrat în localitățile urbane din zona transfrontalieră România (Suceava, Botosani, Iasi, Vaslui, Galati, Tulcea), Republica Moldova (întregul teritoriu al republica) și Ucraina (5 orase din regiunea Cernăuți: Cernauti, Hotin, Novodnistrovsk, Novoselytsia, Storojineț, 3 orașe din regiunea Odesa: Odesa, Yuzhne, Illichivsk). 

Proiectul este implementat de către Asociația de Dezvoltare Comunitară Iași, Centrul de Asistență pentru Autoritățile Publice Moldova și Centrul Bucovinean pentru Dezvoltare și Reconstrucție din Ucraina.

Participanții la conferință au salutat initiațiativa sectorului asociativ și au spus că acesta este un prim pas în dezvoltarea urbană durabilă. " Inițiativa este extrem de importantă, iar noi vă vom oferi suportul nostru pentru buna desfășurare a proiectului" a menționat Elena Bejenaru, Director, direcția generală arhitectură și construcții în cadrul Ministerului.

Rezultatele estimate ale proiectului sunt 3 studii privind dezvoltarea teritorială integrate, un Ghid de recomandări practice și un Atlas ce va conține polii de dezvoltare urbană în zona transfrontalieră.

Contact: tel/fax +373 022 222-501, Oxana Oprea - Coordinator A.O. "Centrul de Asistență pentru Autoritățile Publice"

Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 este finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat şi co-finanţat de statele participante în program. (www.ro-ua-md.net)

Articol adaugat de: Tatiana Moraresco