De la mic la mare au participat la şezătoare



Comunicat de presă

De la mic la mare au participat la şezătoare

La 3 decembrie 2013, în incinta Liceului Teoretic ”V. Alecsandri” din s. Colibaşi, Asociaţia Obştească ”Prietenii Copiilor” în parteneriat cu Primăria s. Colibaşi r-nl Cahul au organizat o şezătoare cu prezentarea tradiţiilor, datinilor şi obiceiurilor vechi specifice sărbătorilor de iarnă. Şezătoarea a derulat sub genericul “Jocuri şi tradiţii vechi păstrate - de la bunei adunate”.

La şezătoare tinerii, membrii Grupului Local de Iniţiativă s. Colibaşi au prezentat un program bogat în obiceiuri, tradiţii şi jocuri vechi caracteristice sărbătorilor de iarnă sf. Andrei, Anul Nou, Sf. Vasile etc. specifice zonei Lunca Prutului Inferior, împreună cu bătrânii din sat, de la care au cules aceste datini strămoşeşti.

Dl. Iaconi Petru, în vârstă de 65 ani, a venit cu bogata sa experienţă în organizarea jocurilor tradiţionale vechi pe care le-a împărtăşit picilor din clasele primare.

Şezătoarea a avut un colorit deosebit prin faptul că tinerii, membrii GLI s. Colibaşi au deschis evenimentul cu cântecul ”Marea UNIRE”, au dansat dansul ”Strămoşeasca” şi au interpretat sceneta ”Amintiri din tinereţe”. În cea de-a adoua parte a evenimentului copiii şi tinerii din localitate au avut fericita ocazie de a se juca în jocurile buneilor lor.

La eveniment au participat şi bătrânii din sat care au povestit din propiile experienţe de joc din copilăria lor.

Acest eveniment a înglobat toate rezultatele obţinute în cadrul proiectului, unind generaţiile din localitate prin jocuri, obiceiuri şi tradiţii!

Acest proiect este implementat de A.O. „Prietenii Copiilor” şi finanţat de Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni.

Persoana de contact: Victoria Matveev. +373 69114697