3 Decembrie- Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități



La 3 decembrie în toată lumea este marcată Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi. În acest context, Coaliţia Nediscriminare lansează concursul cu întrebări din legislaţie, Codul Muncii, legate de drepturile persoanelor cu dizabilităţi, drepturile persoanelor HIV pozitive şi alte drepturi pe facebook.     

Totodată, cu ocazia acestui eveniment Coaliția Nediscrimininare face un apel de bunăvoință către întreaga societate pentru ca să ne mobilizăm și să asigurăm drepturile și bunăstarea persoanelor cu dizabilități. Studiile demonstrează că persoanele cu nevoi speciale reprezintă cea mai mare minoritate supusă discriminării, exclusă de la participarea la viaţa social-culturală.

Printre cele mai stringente probleme cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi se numără accesul limitat la grădiniţe, şcoli și instituţii de învăţământ superior, din cauza lipsei accesului fizic în acestea și discriminarii din partea administrașiei/colegilor/părinților colegilor. De asemenea, în lipsa acțiunilor menite să asigure acomodarea rezonabilă, persoanelor cu nevoi speciale le este incalcat și dreptul la vot.

Coaliţia Nediscriminare salută adoptarea Legii nr. 60 din 30.03.2012 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi, care prevede expres asigurarea unei vieţi independente persoanelor cu nevoi speciale: amenajarea clădirilor, adaptarea mijloacelor de transport şi facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi la mijloacele de comunicare, la alte utilităţi şi servicii deschise sau furnizate publicului.

Coalitia Nediscriminare face apel către public să conştientizeze beneficiile ce pot rezulta din integrarea persoanelor cu dizabilităţi în fiecare aspect al vieţii politice, sociale, economice şi culturale.

De asemenea, îndemnăm societatea să fie solidari față de persoanele cu dizabilități pentru a trăi într-o societate fără discriminare și accesibilă pentru toți.