Hramul Satului Colibași sărbătorit pe cinste



La 21 noiembrie 2013 în s. Colibaşi din r-nl Cahul, de Ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail si Gavriil,  toţi colibăşenii, de la mic la mare, au sărbătorit HRAMUL SATULUI.

În acest an a vut loc un eveniment inedit, consacrat acestei sărbători. Şi aceasta, datorită faptului, că la organizare au participat mulţi oameni buni din localitate.

Sărbătoarea a început cu Serviciul divin la Biserica Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil, fiind urmată de o Masă de binefacere.

Casa de cultură din satul Colibaşi cu greu a cuprins numărul spectatorilor doritori de a privi concertul de sărbătoare cu multă grijă pregătit de către Grupul Local de Iniţiativă Colibaşi, un grup de 15 tineri activi din localitate, care s-au implicat cu zel în organizarea evenimentului. Astfel, au fost cuprinse în activităţi persoane de diferite vîrstă din s. Colibaşi.

Evenimentul a început cu o prezentare de imagini foto pe ecranul mare cu persoane şi obiective din localitate, după care picii au recitat poezia „Satul nostru Colibaşi”, scrisă de domnul  Iacob Iaconi în vîrstă de 82 ani, originar din localitatea respectivă, urmat de preotul paroh al Bisericii ortodoxe din sat.

Deja a devenit o traditie de Hramul satului sa fie mentionaţi colibasenii care s-au evidentiat prin faptul ca fac lucrururi frumoase, prmovind satul Colibasi. În acest sens, au fost conferite următoarele titluri şi menţionate cu cadouri şi diplome următoarele persoane din sat:

  • Bunica Ioana Hodinitu – titlul de „Vraci al satului”, pentru faptul că mânile calde şi energia pozitivă pe care o emană au tratat mulţi dintre copiii satului;
  • Domnul Ilie Fabian – titlul de “Cel mai bun solist al anului 2013 din s. Colibaşi”, care este deţinătorul premiului I la “Festivalul Doinei” (organizat de Compania de Stat Teleradio Moldova);
  • Lenuţa Bria – titlul de „Cel mai bun dansator al anului 2013, care promovează imaginea s. Colibaşi”;
  • Domnul Iacob Iaconi – titlul de „Cel mai bun scriitor al s. Colibaşi”;
  • Domnul Nicolae Bria – titlul de „Cetăţean de onoare al s. Colibaşi”, care este doctor în ştiinţe agricole, profesor onorific, membru titular al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice din România;
  • Familia Olteanu Gheorghe si Nina - titlul de „Cel mai bun agent economic al anului”;
  • Cojocaru Elena - titlul de „Cel mai activ cetatean al anului 2013 din s. Colibasi”;
  • Iuliana si Constantin Vlad – “I cuplu înregistrat în anul 2013”;
  • Arnaut Maxim – “I nou-nascut al anului 2013 din s. Colibaşi”;
  • Grupul Local de Iniţiativă Colibaşi (Voloceai Gelu,Manoli Ionel,Mocanu Veaceslav,Bria Lenuţa,Bria Nicoleta,Dolganiuc Marta,Scurtu Galina,Tricolici Pavel,Bria Angela,Ţarălungă Ilie,Florea Mihaela,Voloceai Mihaela,Chiriloae Elena, Armanu Ecaterina) – diplome de menţiune pentru contribuşie la dezvoltarea localităţii;
  • Şase cupluri care în 2013 sărbătoresc Nunta de Aur (50 de ani de la înregistrarea căsătoriei): Bichir Constantin si Ioana, Iaconi Ion si Ecaterina, Chicioroaga Nicolae si Maria, Cojan Nicolae si Sofia, Bria Mihail si Ana, Vasilachi Teodor si Ecaterina – diplome de menţiune şi cadouri;

Pentru cele 30 cupluri care şi-au înregistrat căsătoria în anul 2013, membrii GLI Colibaşi au pregătit o surpriză veselă – scenata „Gospodinele”, iar pentru cei 41 copii născuţi in anul 2013 au venit cu un cadou special - dansul „Răţuştele”. Toţi cei, care au devenit părinţi în anul 2013 au primit în dar de la primărie cîte un tei. Urmează ca fiecare părinte să-şi sădească copacul în „Crîngul copilăriei” care va fi amplasat în centrul satului într-o zonă aferentă Parcului de odihnă creat în acest an. Astfel, fiecare copil născut în anul 2013 va avea in cring copacul său.

Lenuţa Bria şi Gelu Voloceai, membrii GLI Colibaşi au oefrit un cadou special cel şase cupluri, care sărbătoresc în acest an Nunta de Aur – scenta „Amintiri din tinereţe”.

Un loc aparte în programul sărbătorii l-a avut şi concursul „Cît de bine îmi cunosc eu satul”, în cadrul căruia colibăşenii au răspuns la diverse întrebări despre localitatea de baştină şi au primit premii pentru răspunsuri corecte.

Pe parcursul serii, publicul din sală a fost încins atît de artiştii din sat – Ansamblul de cîntece şi dansuri populare „Doina Prutului”, cît şi de artiştii de talie naţională Georgeta Voinovan şi Alexandru Ciubotaru.

 

Acest eveniment este organizat de către Primăria s. Colibaşi r-nl Cahul în parteneriat cu Asociaţia Obştească ”Prietenii Copiilor”, finanţat de Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni.