O DEMOCRATIE NU ESTE FUNCTIONALA ATATA TIMP CAT LIBERTATEA DE EXPRIMARE ESTE INGRADITA



Libertatea de exprimare este principalul catalizator al unei democratii adevarate. Atata timp cat libertatea de expresie este incalcata, nu se poate vorbi despre o democratie sanatoasa, sustin reprezentanti ai structurilor europene intruniti la Chisinau pentru a participa, alaturi de ONG-urile si asociatiile de jurnalisti din R. Moldova si tarile din bazinul Marii Negre, la un seminar care abordeaza subiectul libertatii exprimarii, transmite Info-Prim Neo.

 

Janos Herman, consilier principal pentru politica europeana de vecinatate a directorului general pentru relatiile externe din cadrul Comisie Europene, a declarat marti, 20 mai, in cadrul unei conferintei de presa ca fara libertatea de exprimare si libertatea de opinie nu este posibil de a accede la democratie. Oficialul european a subliniat ca societatea civila, prin intermediul ONG-urilor, poate contribui la elaborarea unor reforme democratice in ceea ce priveste libertatea de expresie. Pot rivit sursei citate, R. Moldova se confrunta cu o serie de probleme ce tin de accesul la informatia de interes public. Exista presiune politica, discriminare, dezinformare intentionata si alte aspecte care se refera la drepturi ale omului consfintite de Constitutie si de conventiile europene.

Indeplinirea rigorilor europene ce tin de garantarea si respectarea drepturilor omului, inca mai constituie o provocare pentru R. Moldova, a declarat Janos Hermana precizand ca procesul de transformare a unei tari intr-o democratie functionala este unul de durata, care necesita multe eforturi si vointa, atat din partea structurilor statale, cat si un interes viu din partea societatii civile.

Riina Kionka, reprezentantul personal al lui Javier Solana, Inalt Reprezentant al UE pentru Politica Externa si Securitate, a spus ca ceea ce se inregistreaza in R. Molodva in prezent este similar cu experienta tarilor baltice din anii '90 a secolului trecut, care au reusit sa d epaseasca perioada in care drepturile omului erau grav incalcate. Sursa citata a spus ca jurnalistii trebuie sa stie ca atunci cand legile nationale nu sunt respectate si nu sunt aplicate, acestia pot apela la legislatia si conventiile europene, universal valabile si adoptate de catre R. Moldova, tinand cont de faptul ca R. Moldova si-a asumat mai multe angajamente fata de UE.

Ambasadorul Delegatiei Comisiei Europene in R. Moldova, Cesare de Montis, a reiterat apelul catre societatea civila de a particpa la elaborarea unor proiecte viabile in cadrul Initiativei Europene pentru Democratie si Drepturile Omului (EIDHR). Suma totala disponibila este de 300 mii euro, iar propunerile trebuie sa se centreze asupra „Participarii Democratice”.

In alta ordine de idei, presedintele Uniunii Jurnalistilor din Moldova, Valeriu Saharneanu, a spus ca prin organizarea unui asemenea seminar la Chisinau, comunitatea europeana poate cunoaste situatia deplorabila a presei locale . „Vrem ca si edilii din UE sa cunoasca situatia presei din R. Moldova, dar mai ales sa stie de intentia guvernarii de la Chisinau de a controla si de a intimida mass-media independenta din R. Moldova ”, a subliniat Saharneanu.

Evenimentul a fost organizat de Comisia Europeana sub egida Presedintiei Sloveniei la UE si Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene din R. Moldova.

www.info-prim.md