„Cum (re)devenim tineri?“



colajÎn perioada 8-10 noiembrie 2013, la Iaşi, aproape 300 de tineri din judeţele Moldovei, Constanţa dar şi din Republica Moldova, printre care şi voluntarii Asociaţiei Umanitare „Filantropia Creştină” din Orhei au împărtăşit bucuria unei noi întîlniri în cadrul Adunării Tinerilor Creştini Ortodocşi din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, organizată cu binecuvîntarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Cea de-a VI-ea ediţie a acestei adunări s-a desfăşurat la Iaşi pe parcursul a trei zile, sub genericul „Cum (re)devenim tineri?“, invitînd tinerii din diferite colţuri ale Moldovei să redescopere împreună bucuria de a fi tînăr.
Pr. Cezar Hârlăoanu, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi a dat start ediţiei a VI-ea a Adunării şi a susținut o conferinţă, în care a abordat tema tinereţii şi a tânărului de azi, mesajul de îndemn pentru toţi participanţii fiind „Căutaţi-l pe Hristos pentru a fi tineri”. Pr. Nicodim Petre, coordonatorul Compartimentului asociaţii de tineret din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor a urat tinerior succes în frumoasa misiune a celor trei zile de a redescoperi bucuriile tinereţii şi a redeveni tineri.

Pe lângă participarea la conferinţă şi la discuţiile din cadrul sesiunilor de lucru, pauze de cafea şi discuţii care au legat noi prietenii sau întâlniri cu vechi prieteni, tinerii participanţi s-au rugat împreună, participând şi la Sfânta Liturghie, ca prilej penrtu a întări prietenia în jurul lui Hristos.

Fiecare zi, păstrînd frumoasa tradiţie formată deja la alte întîlniri, de a fi începute şi a fi sfârşite cu rugăciuni săvârşite în comun, tinerii au început cu entuziasm sesiunile fiind împărţiţi în grupe de lucru ce au purtat nume de sfinţi. În cadrul fiecărei grupe au avut loc două sesiuni de lucru, cu ativităţi pe parcursul cărora tinerii împreună cu moderatorul grupului au căutat răspunsuri la tema ediţiei a VI-ea, şi au meditat la: „dacă pasărea pe cer va renunţa la crucea sa, atunci şi cerul va renunţa la ea”, au discutat şi au încercat să obţină „formula magică” de a păstra tinereţea în sufletele noastre, curajul de a visa şi a găsi răspunsuri la frământările caracteristice vârstei tinereţei.

Sâmbătă, 9 noiembrie multaşteptata întîlnire cu Înaltpreasfinţitului Teofan a îneput cu Vecernia oficiată în incinta Centrului de Conferinţe „Providenţa”, ţinând cuvânt de învăţătură şi împărtăşind cunoştinţe preţioase din experienţa proprie despre Sfintele Taine participanţilor la adunare. După oficierea slujbei, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit un scurt cuvânt, în care i-a îndemnat pe tinerii prezenţi să „ia aminte la viaţa lor” încurajînd-ui: „să faceţi ceea ce vă odihneşte în viaţă, dar să fiţi alături de Hristos”. Înaltpreasfinţia Sa a oferit şi răspunsuri la întrebările tinerilor adresate, după care a urmat premierea câştigătorilor concursului de creație organizat în cadrul acestei ediții – „Povestea mea. Jurnal de filală”, în cadrul căruia fiecare filială ATOR sau ASCOR a fost provocată să îşi însemneze amintirile legate de activitatea lor sub forma unei cărţi, concurs de la care tinerii „Filantropiei Creştine” s-au întos acasă cu diplomă. Pe parcursul celor trei zile a existat o expoziție cu fotografii aduse de tinerii participanţi, care au oferit ocazia tututor să cunoască activitarea tinerilor din alte filiale.

Pentru fiecare participant, întîlnirea de la Iaşi a însemnat o experienţă specială. Vera Marga, voluntara Asociatiei Umanitare „ Filantropia Creştină”, spune: „Cu siguranţă a fost unul din cele mai marcante evenimente la care am avut ocazia de a participa, în urma acestei întruniri am ajuns la concluzia că, tinereţea este acea etapă a vieţii care trebuie trăită pe deplin şi ,,plămădită’’ astfel încât să ramână temeinic în sufletele noastre. Suntem toţi diferiţi dar avem ceva în comun, tinerii împărtăşind concluziile privitor la cele discutate, în cadrul sesiunii majoritatea opiniilor au avut un punct comun: faptul că ,,tinereţea nu are vârstă, ea este veşnică atâta timp cât o purtăm în suflet” doar şi prin credinţă, dragoste şi iertare o putem însămânţa în sufletele noastre”.

Şpac Aurelia,
Coordonator programe tineret
al Asociaţiei Umanitare „Filantropia Creştină”