DEZBATERILE IN AER LIBER AJUNG LA UNGHENI



Dezbaterile in aer liber, organizate de Uniunea Jurnalistilor din Moldova (UJM), ajung si la Ungheni. Comunitatea locala a fost invitata sambata, 17 mai, sa dezbata asupra subiectului: Este Republica Moldova un stat democratic cu sarma ghimpata la hotar cu Uniunea Europeana intre frati si cu ingradirea presei independente?

 

Valeriu Saharneanu, presedintele UJM, a declarat pentru Info-prim Neo ca aceasta este prima descindere a spatiului liber de dezbatere in teritoriu. A fost ales orasul Ungheni pentru ca prezinta importanta la hotarul de la Prut si pentru ca in ultima perioada se discuta foarte mult despre sarma ghimpata de la frontiera. Consiliul local a hotarat ca sarma sa fie scoasa, iar conducerea statului insista, inclusiv cu amenintari, ca aceasta sa ramana la locul ei. „Sarma ghimpata este un simbol dictator pe care conducerea de la Chisinau vrea sa-l mentina si sa arate ca Uniunea Europeana si NATO se termina la Prut si nu va avea acoperire peste R. Moldova”, a opinat presedintele UJM.

In cadrul dezbaterilor in aer liber de la Ungheni au luat cuvantul jurnalistii de la Chisinau si din Ungheni, dar si actori politici. Au fost prezenti membri ai PL, PLDM, PNL, care si-au expus punctul de vedere vizavi de acest subiect.

Locuitorii de la Ungheni au salutat intentia Uniunii Jurnalistilor de a organiza asemenea dezbateri si la nivel regional. Valeriu Saharneanu afirma ca interesul se datoreaza faptului ca Ungheni este un oras viu, unde coalitia democratica are un cuvant de spus, presa este libera, iar oamenii se simt descatusati.

Ungheni reprezinta acea punte care aduce spiritul european si la Chisinau, tocmai pentru ca este situat la frontiera europeana, intre Iasi si Chisinau. Jurnalistii locali au preluat ideea si au spus ca pe viitor vor organiza si alte dezbateri cu societatea civila, cu oamenii politici de la Ungheni si cu jurnalistii locali, a adaugat Valeriu Saharne anu.

Ion Harea, presedintele raionului Ungheni si initiatorul dezbaterilor la nivel local, membru al Aliantei „Moldova Noastra”, a spus ca asemenea activitati sunt binevenite si ca se doreste pe viitor sa se largeasca cercul participantilor. „Cu cat mai mult comunici, cu atat mai multe cunostinte ai si nu te lasi manipulat. Este o initiativa binevenita care trebuie sa aiba continuitate”, a opinat Ion Harea. Referitor la subiectul sarmei ghimpate, presedintele raionului Ungheni a spus ca doar prin asemenea actiuni poate fi atentionata societatea civila si poate fi implicata in solutionarea problemei. „Sa dea Domnul ca acesta sa fie un inceput de bun augur pentru solutionarea problemei si sa putem intr-un final scoate sarma ghimpata ca sa avem si noi acces la Prut pentru a arunca macar o data undita”, a declarat Ion Harea.

Saptamana viitoare, Soroca va gazdui o alta runda de dezbateri organizata de Uniunea Jurnalistilor de la Chisinau.

 

www.info-prim.md