Fundaţia Orange Moldova ajută femeile în dificultate să devină independente financiar



IMG 9153Au îndurat violenţa soţilor, au fost victime ale traficului de fiinţe umane, au în grijă copii minori cărora trebuie să le asigure educaţie şi mai ales să le ofere un trai decent şi un viitor luminos. Aşa pot fi caracterizate beneficiarele proiectului „Femeile acţionează şi câştigă” implementat de Asociaţia Obştească „Agenţia de Dezvoltare, Informaţii, Strategii și Oportunităţi AVISO” şi Asociaţia Obştească „Demos”, cu suportul financiar al Fundaţiei Orange Moldova și în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei al RM.

Peste 100 de femei în dificultate au căpătat încredere în viitor

Scopul proiectului este de a contribui la sporirea nivelului de trai a peste 100 de femei vulnerabile din Moldova din raioanele Edineţ, Rîşcani, Ungheni şi Hînceşti, prin abilitarea lor socio-economică şi dezvoltarea deprinderilor de viaţă.

52 de femei au iniţiat activităţi economice

Abilităţile dezvoltate în cadrul sesiunilor de instruire au fost consolidate prin elaborarea şi implementarea planurilor de afaceri concrete. Astfel, 52 de planuri de afaceri au fost selectate şi susţinute financiar de către Fundaţia Orange Moldova. Beneficiarele proiectului au optat pentru activităţi ce ţin de prelucrarea laptelui, creşterea nutriilor, a păsărilor, bovinelor şi iepurilor, servicii de reparaţie, producere a hainelor, broderie, precum şi servicii de frumuseţe (frizerie, manichiură, pedichiură, etc.).

Mickael Faure, Preşedinte al Consiliului Fundaţiei Orange Moldova: „Acest proiect este unul foarte practic. Ne-am propus să ajutăm mai multe femei în dificultate care până mai ieri nu-şi imaginau ce le vor pune pe masă copiilor lor. Astăzi, acestea sunt optimiste, au lansat mini afaceri, care nu doar le asigură bucăţica de pâine pe masă, dar şi încrederea în ziua de mâine. Prin proiectele sale, Fundaţia Orange Moldova contribuie atît la susţinerea persoanelor aflate în dificultate, cât şi la dezvoltarea comunitară durabilă.”

MARIA BOLOGAN, MAMĂ A 3 COPII, s. PARCOVA, EDINEŢ, beneficiară a proiectului: „Când m-au chemat și ne-au spus că am câştigat grantul, adică o văcuţă, plângeam zi și noapte și spuneam: „Mulţumesc, Doamne, că o să am de mâncare pentru mine și pentru copii!”

Nevoia le face mai puternice. Aşa îşi dezvoltă şi spiritul de antreprenor. Cel mai greu este temelia micii afaceri. Alina Şalari s-a gândit că o investiţie potrivită ar fi creşterea iepurilor. Primii 10 iepuri de rasă au fost oferiţi de către Fundaţia Orange Moldova. Acum Alina are planuri măreţe pentru viitor.

ALINA ŞALARI, s. VĂRATIC, RÂŞCANI, beneficiară a proiectului: „A fost o treaptă pentru o nouă viaţa, ceva ce ne-a făcut să mergem înainte, o şansă de a lupta să facem ceva cu mâinile noastre şi cu suportul Fundaţiei Orange. Avem planuri ca să înmulţim iepurii, pentru a avea un venit lunar stabil. Până acum venitul era de 600 de lei, ceea ce nu ne ajungea pentru necesităţile de bază ale familiei.”

Vera Colesnicenco din raionul Râşcani este victimă a traficului de fiinţe umane. A plecat peste hotare să câştige un ban, dar a fost minţită.

VERA COLESNICENCO, RÂŞCANI, beneficiară a proiectului: „Când să mă întorc acasă, într-adevăr mi-era ruşine şi de copii şi de săteni să vin fără bani. Acum sunt convinsă că sunt oameni buni, care ne-au ajutat. Reparaţie am făcut. Multe lucruri le-am brodat, altele le-am cusut. Am avut multe comenzi la grădiniţă, la şcoală. Am cusut costume pentru manifestaţii. Acum îmi pare că încep să trăiesc.”

LILIANA SAMCOV, DIRECTOR, ASOCIAŢIA OBŞTEASCĂ „DEMOS”: „Este prima treaptă, un fundament care le-ar ajuta pe aceste femei să devină mai independente financiar, să reziste la provocări, să-şi poată întreţine familia. Sunt femei de la care trebuie să luăm exemplu, pentru că nu s-au sfiit să-şi împărtăşească problemele. Este o cultură nouă care trebuie să prindă rădăcini în Moldova, cultura responsabilităţii corporative sociale, şi acest lucru îl face Fundaţia Orange de mai mulţi ani în Moldova. Este un model ce trebuie urmat nu doar de companii mari, ci şi de cele mai mici.”

Proiectul „Femeile acţionează și câştigă” este implementat în perioada iulie – decembrie 2013. Acesta este o continuare a proiectului „Abilitarea economică a femeilor vulnerabile din Moldova”, desfăşurat în perioada 2011-2012 cu susţinerea financiară a Fundaţiei Orange Moldova. În cadrul acestui proiect, peste 1000 de femei în dificultate au beneficiat de suportul Fundaţiei Orange Moldova.