ORBIS - Spitalul Zburator care salveaza darul vederii



Dr-Lam-in-front-of-ORBIS-Flying-Eye-HospitalIn acest articol o sa va relatez despre o idee de succes, despre istoria unei organizatii non-profit care ofera sansa milioanelor de oameni de a-si recapata vederea.
 
"Saving Sight Worldwide", cu acest motto cei de la "ORBIS International" intervin în unele dintre cele mai defavorizate zone din lume pentru a salva vazul multor oameni prin interventii chirurgicale gratuite, prin instruirea personalului din acele tari, prin introducerea tehnologiilor oftalmologice noi si prin politici de susținere și de sensibilizare a publicului cu privire la sanatatea ochilor.
 
Istoria ORBIS International si a "spitalului zburator" începe în 1970 cu Dr. David Paton, șef al departamentului de oftalmologie de la Colegiul de Medicina Baylor din Texas si preocuparile sale asupra ingrijirii vederii și instruirile oftalmologice in țarile in curs de dezvoltare. Dr Paton a venit cu o idee indrazneata de a crea un spital, nu unul obisnuit - ci un spital mobil. Si ce poate fi mai mobil decat o aeronava complet echipata, cu o echipa de medici instruiți în cele mai recente tehnici oftalmologice, care ar distribui cunoștințele chirurgicale necesare medicilor din țările în curs de dezvoltare. 
 
Dupa lungi cautari ale unui avion, doar United Airlines le-a oferit un DC-8, si acela era nefunctional. Avionul era într-o stare teribila. Cu ajutorul unui grant USAID si a mai multor donatii particulare, ORBIS a reusit sa converteasca aeronava într-un spital complet funcțional, iar în 1982 au efectuat primul zbor si prima misiune oftalmologica in Panama.
 
Din 1982, ORBIS a desfășurat programe în peste 90 de țări, imbunatatind abilitățile a mai mult de 300 de mii de profesionisti, și a oferit tratamente pentru mai mult de 18,8 milioane de oameni orbi sau cu deficiențe de vedere.
 
Istoria ORBIS este un exemplu care ne demonstreaza cum o idee indrazneata si multa perseverenta pot schimba vieti.
 
Aflati mai multe despre ORBIS si istoriile lor de succes: http://www.orbis.org/