Aspecte ale guvernării locale de la Puhoi au fost discutate la un focus-grup organizat de IaloveniOnline



focus-grup-puhoiÎn contextul proiectului „Îmbunătățirea transparenței guvernării locale din raionul Ialoveni”, finanțat de către Ambasada SUA în Republica Moldova și implementat de către IaloveniOnline, la Puhoi a fost organizat un focus-grup cu participarea a opt locuitori ai satului, cu vârsta între 18-35 de ani şi diferite interese. Subiectele incluse pe agenda de discuții au fost: necesitățile locuitorilor din sat; transparența decizională a Consiliului local; interacțiunea dintre primăria și cetățenii din localitate și activismul civic în localitate.

Andrei Hîncu, coordonatorul proiectului, a menționat la începutul discuțiilor care sunt scopurile organizării focus-grupului: „Cu toții ne dorim să fie transparență în administrația locală și banul public să fie oferit în mod transparent și după necesităților locuitorilor. De exemplu, un primar poate să facă un drum până la el acasă şi să prezinte acest fapt drept o realizare, dar, în realitate, satul poate să aibă mai multă nevoie de alt drum, pe care trec mult mai mulți locuitori. Iată de ce cetățenii trebuie să se implice în treburile comunității şi să urmărească procesul de guvernare locală”.

Ca urmare a discuțiilor, moderate de Corneliu Cirimpei de la Centrul de Dezvoltare a Tineretului din Chișinău, participanții au identificat, care sunt în opinia lor, opt avantaje/deosebiri și care sunt opt probleme principale cu care se confruntă localitatea Puhoi:

Astfel la capitolul puncte tari ale satului Puhoi, au fost identificate următoarele:

1. Un primar tânăr;
2. Centru verde (parc), camere de supraveghere;
3. Tineri foarte activi și care sunt mai mulți decât ceilalți locuitori; 
4. Mulți agenți economici care contribuie la bugetul local; 
5. Amplasarea bună, aproape de capitala țării, și o mișcare permanentă a locuitorilor;
6. Foarte puțini locuitori sunt plecați peste hotare;
7. Un liceu modern în care au loc foarte multe activități;
8. Locuitori (tineri) care fac sport și mai puțin frecventează barurile.

Dintre necesitățile cele mai stringente au fost specificate:

1. Un centru cultural cu cercuri de pian, dansuri, etc.;
2. O gunoiște autorizată și un serviciu de evacuare a gunoiului, un sistem de canalizare și lichidarea gunoiștii „stihinice” care s-a format într-o râpă din sat;
3. Locuri de casă pe terenuri mai bune și amenajarea unor drumuri până acolo;
4. Deschiderea unei creșe și finalizarea reparațiilor la grădiniță;
5. Reabilitarea drumurilor (doar drumul central este bine făcut);
6. Amenajarea fântânilor;
7. Mărirea capacității transportul spre Chișinău;
8. Crearea terenurilor de joacă pentru copii;

Locuitorii din Puhoi nu își cunosc aleșii locali

Un aspect al discuțiilor s-a axat pe activitatea consilierilor locali și interacțiunea acestora cu locuitorii. Activitatea consiliului local din Puhoi este puțin cunoscută locuitorilor. Solicitați să spună pe câți dintre aleșii locali îi cunosc, puțini dintre participanți au putut spune ferm că îi știu pe cel puțin jumătate dintre consilieri sau ce activități au desfășurat aceștia. Doar una dintre participante a menționat despre activitatea unui consilier care îi este vecin de mahala și care comunică permanent cu consătenii săi. Un alt locutor a spus că sunt consilieri care merg la ședințe și de multe ori votează, dar nu se interesează prea tare despre ceea ce votează.

Situația ecologică depinde de săteni

Întrebați cine este responsabil de starea de curățenie din sat, cei mai mulți participanți au spus că înșiși locuitorii. Spre exemplu, oamenii s-au desprins deja să ducă gunoiul într-o râpă și fac asta și continuare, iar mulți dintre ei cred că așa și este corect. Totodată, şi autoritățile au un rol important în această situație. „Administrația locala ar trebuie să informeze mai bine oameni, de exemplu, despre avantajele unui serviciu de salubritate, pentru care trebuie achitată o taxă”, a expus cineva o opinie. Au răsunat şi alte soluții pentru a face satul mai curat: încurajarea locuitorilor prin diverse concursuri sau constrângerea prin amenzi.

Drumurile şi transportul – cea mai resimțită problemă

Olesea P., care este tânără mamă a povestit că, după ce şi-a întemeiat o familie, i-a fost oferit un loc de casă, dar terenul respectiv este atât de departe de sat, încă nici nu se văd casele din Puhoi din zona respectivă. Iar despre drum sau altă infrastructură nici nu poate fi vorba. „Avem un drum bun și trotuare doar în centrul satului, în restul localității, drumurile sunt „teren arabil”, a menționat una dintre participante.

O altă problemă despre care s-a discutat la focus-grup este transportul de călători de pe ruta Puhoi-Chișinău. Acesta este de capacitate mică și, mai ales dimineața, nu satisface necesitățile populației, care în mare majoritate muncește în Chișinău.

Mărimea bugetului local este necunoscută

„Noi aflăm despre sumele care sunt cheltuite pentru anumite lucrări după încheierea acestora şi numai dacă acestea sunt făcute publice”, au spus participanții. Nimeni dintre ei nu a putut să numească suma bugetului local. Nici dacă banii colectați din taxe și impozite sunt cheltuiți conform necesităților locuitorilor. Unii dintre participanți au declarat că sunt de acord să fie majorate taxele locale, pe care le aprobă consiliul sătesc, dar cu condiția să existe mai multă transparență la cheltuirea lor. După părerea lor, de multe ori primăria se concentrează pe activități care i-ar aduce un plus de imagine, dar pe oameni îi afectează alte probleme.

Participanții la focus-grup au fost foarte deschiși, chiar interesați, să discute despre problemele din localitatea lor și să-și expună opiniile despre unele eventuale soluții. Evenimentul a avut loc pe 20 octombrie 2013, în incinta Liceului Teoretic Puhoi.

Veaceslav Aftene,
veaceslav.aftene@gmail.com

disclamer-us