Proiectul NEXUS a fost lansat oficial



Proiectul Nexus MoldovaLansarea naţională a proiectului NEXUS, inițiativa care urmărește să ajute moldovenii să-și atingă obiectivele lor personale legate de migrație, a avut loc pe 24 octombrie a.c. la Chişinău, scrie www.ziuadeazi.md.

Proiectul NEXUS Moldova urmează să creeze o platformă ce va reuni instituțiile publice, întreprinderile din sectorul privat, precum și reprezentanții societății civile pentru a identifica, proiecta și oferi moldovenilor produse și servicii care să sprijine practicile de succes în ceea ce privește migrația circulară.

În cadrul lansării a fost prezentat şi Studiul „Date relevante despre migraţia din Moldova” care arată că din toată populaţia ţării, 411 000 de moldoveni (12,4%) sunt în migraţie internaţională pe termen lung (peste 12 luni),  44 000 de persoane au revenit acasă până în prezent (1,3%), iar 91,2% din totalul populaţiei nu are nici o intenţie de a migra în următoarele 12 luni.

Dintre moldovenii în migraţie internaţională, 370 000 se află peste hotare la muncă, 18 400 – la studii şi 18 700 – în scopul reîntregirii familiei. Cei mai mulţi dintre cei plecaţi la muncă se află în Rusia – 206 000. În Italia sunt 81 000 de persoane, iar în Franţa, Turcia și Portugalia – între 8 000 şi 10 000.

În acelaşi timp, 109 000 de cetăţeni ai Republicii Moldova (3,3% din populaţia ţării) practică migraţia sezonieră. Dintre aceştia, 88 000 muncesc în Federaţia Rusă (81%), iar 7 700 în Italia (7%). Cei mai mulţi dintre cei antrenaţi în acest tip de migraţiune sunt bărbaţii (72%) din mediul rural (70%).

Concomitent, pentru prima dată au fost colectate date comprehensive referitoare la fenomenul migraţiei interne. În acest proces sunt implicate 217 000 de persoane sau 6,6% din populaţia ţării. În 89% din aceste cazuri, mobilitatea geografică este orientată spre un centru urban.

”Ajutăm moldovenii să-și atingă obiectivele lor personale legate de migrație”, a afirmat Nicolaas de Zwager, coordonatorul NEXUS Moldova, fondatorul şi directorul IASCI. Potrivit lui: „experiența îndelungată și studiile minuțioase arată că oamenii iau această decizie grea de a pleca peste hotare, confruntându-se cu mari provocări, din motive foarte personale. Prin inițiativa noastră nu dorim să încurajăm sau să oprim migrația. Mai curând să asigurăm, prin intermediul partenerilor noștri la toate nivelurile, acel suport practic care să facă întregul ciclu migrațional – de la faza dinaintea plecării până la reîntoarcere – pe cât de eficient posibil.”

Studiul arată că valoarea totală a remitențelor transmise de gospodăriile de migranți pe termen lung este de 920 de milioane de euro, dintre care 48% sunt folosite în consum, iar restul pentru economii (21%),  investiţii în imobiliare (25%), afaceri (5%). Migranții moldoveni reprezintă un segment de piață cu un potențial foarte mare, dar care deocamdată nu este valorificat pe deplin.

Precizăm că raionul Cahul face parte din localităţile în care va fi implementat proiectul NEXUS, iar din luna ianuarie 2014, în Cahul va fi deschis un centru de servicii NEXUS.

NEXUS Moldova este finanțat de Uniunea Europeană, implementat de un consorțiu condus de IASCI, Austria, şi cofinanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare. Din acest consorțiu fac parte Biroul pentru Relațiile cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, Consiliile Raionale și Primăriile din Cahul, Edineț și Ungheni, precum și instituțiile  partenere – Centrul de Analiză și Investigații Sociologice, Politologice și Psihologice (CIVIS-Moldova), Fundația Soros România (FSR) și Fundația pentru Incluziunea Socială și de Coeziune (SIF-România). Studiile la scară largă cu migranții și familiile acestora au fost realizate de către IASCI și CIVIS în 2013.

http://www.cahul.md