Acționez pentru că îmi pasă – un nou mod de abordare a problemei integrării comunităților de romi



P1010304La 17 octombrie 2013, în or. Chișinău, în incinta Biroului Relații Interetnice al Republicii Moldova a avut loc Masa Rotundă Republicană cu genericul: „Creșterea nivelului de incluziune a romilor din Republica Moldova: un nou mod de abordare” organizată de Centrul de Resurse și Consultanță „Ograda Noastră” ONG.

În cadrul  evenimentului au participat liderii și activiști pro-romi, reprezentanții BRI al Republicii Moldova, Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei al RM, ONG-urile în domeniul dezvoltării educației precum: LED și Terres des Hommes. La fel în cadrul evenimentului a participat și D-ul Claude Cahn, Consilier pentru Drepturile Omului, Oficiul Înaltului Comisar ONU  pentru Drepturile Omului în Moldova; Oficiul Coordonatorului Rezident ONU în Moldova.

Scopul Mesei Rotunde  a fost de a pune în lumină un nou mod de abordarea problemei incluziunii echitabile a cetățenilor de proveniență romă, precum și de a sensibiliza societatea civilă și factorii de decizie în vederea  ridicării nivelului de incluziune  socială al romilor din RM

Modul de abordare nou a fost prezentat prin prisma succeselor atinse în urma realizării proiectului: „Creșterea nivelului de incluziune a romilor din Republica Moldova: dezvoltarea capacităților și facilitarea participării egale”(inițiativa s-a desfășurat  în 6 localități ale Republicii Moldova, satele Chetrosu și Gribova din r-ul Drochia, s. Parcani, r-ul Călărași, s. Cărpineni, r-ul Hîncești, or. Hîncești și orașul Comrat) avînd ca scop combaterea atitudinilor și stereotipurilor negative vis a vis de cetățenii de proveniență romă prin ridicarea nivelului de participare și implicarea în viață comunității.

În cadrul evenimentului  liderii grupurilor de inițiativă din comunitățile au vorbit despre efectele imediate  în urma folosirii formulei noi propuse de integrare socială transmisă prin sloganele promovate in proiect: „Sunt rom și îmi iubesc țara în care m-am născut!” și „Acționez pentru că îmi pasă ”. Formula ce presupune interacțiunea celor 3 actori direct vizați în procesul de integrarea comunității rome: comunitatea romă – comunitatea non - romă – factorii de decizie (vedeți materialele campaniei aici: http://ogradanoastra.org/wp-content/pdf/i_care2.pdf; http://ogradanoastra.org/wp-content/pdf/i_care.pdf; http://ogradanoastra.org/wp-content/pdf/i_love_my_country.pdf ).

La fel în cadrul evenimentului au fost discutate  succesele și insuccesele în urma colaborării dintre societatea civilă reprezentată prin liderii pro-romi, ONG-urile pro-rome, Guvernul RM și Ministerele în problema integrării echitabile a comunităților de romi.

Pentru mai multă informație despre inițiativa Centrului de Resurse și Consultanță „Ograda Noastră” ONG de integrare prin participare, vă invităm să accesați următoarele  link-uri:

http://ogradanoastra.org/press/45.html

http://ogradanoastra.org/press/38.html

http://ogradanoastra.org/press/48.html

http://ogradanoastra.org/photo/051.html?album=56&gallery=65

 

Evenimentul dat a fost organizat grație sprijinului partenerilor „Ograda Noastră” ONG, Guvernului RM și BRI al RM cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA în Republica Moldova.