Un prânz care apropie tinerii de oamenii nevoiaşi



Cantina Aproape de AproapeleÎn aprilie 2013, Diaconia a lansat în Chişinău cantina socială mobilă „Aproape de Aproapele", un serviciu destinat asigurării alimentaţiei oamenilor nevoiaşi.

De luni până vineri, între orele 16:30-17:30, un grup de voluntari  repartizează un prânz cald la domiciliul beneficiarilor care nu se pot deplasa. În acelaşi timp, la biserica „Sf. Ioan Iacob Hozevitul" (bd. Mircea cel Bătrân, nr. 40) a fost creat un punct de distribuţie, unde se oferă prânzul cald gratuit.

Beneficiarii cantinei (bătrâni, oameni fără adăpost, etc.) sunt identificaţi prin implicarea parohiilor şi a direcţiilor de asistenţă socială. Produsele utilizate pentru prepararea hranei provin din donaţiile private, inclusiv cele 7 tone de alimente acumulate în campania de Paşti „Masa Bucuriei" 2013.

Marco Povero, coordonator de proiect"Prin această cantină oferim mai mult decât o farfurie de supă şi 2 felii de pâine: avem ocazia să discutăm cu beneficiarii, să aflăm şi alte probleme cu care se confruntă. Astfel identificăm prin proiectele noastre alte posibilităţi de a-i ajuta: poate au nevoie de o haină,  veselă sau un alt tip de asistenţă decât cea materială. Voluntarii apreciază mult însăşi faptul că pot comunica cu beneficiarii, îi pot auzi şi conştientiza nevoile lor."

Diana Paşcan este unul dintre cei peste 200 de voluntari care s-au implicat în campania de Paşti. Acum ea face parte şi din echipa de voluntari ce activează în cadrul cantinei sociale mobile „Îmi place ceea ce fac. Aici am adunat o experienţă bogată, dar am legat şi prietenii trainice. Am învăţat că poţi deveni sufletist numai dacă oferi celor din jur, îndeosebi celor ce au nevoie de asta, bucăţi de suflet."

Domnul Tudor este unul dintre beneficiarii cantinei sociale. La cei 70 de ani, a rămas singur şi primeşte o pensie de 500 de lei, buget din care trebuie să-şi cumpere medicamente, alimente şi multe alte necesare. Din cauza situaţiei dificile în care se află, vine zilnic în curtea bisericii pentru a lua prânzul cald: „Deşi e doar o farfurie de supă, aştept în fiecare zi ora când trebuie să vin la cantină. Aici discut cu tinerii şi parcă mai uit pentru câteva minute de toate greutăţile pe care le am."

Proiectul „Aproape de Aproapele" a fost lansat de Misiunea Socială „Diaconia" a Mitropoliei Basarabiei pentru a crea şi dezvolta un mecanism autohton de solidaritate socială: colectarea bunurilor şi redistribuirea acestora persoanelor aflate în dificultate.  În afară de cantina socială, în cadrul aceluiaşi proiect funcţionează un depozit de bunuri.

Pentru contacte:

Tel: (+373 22) 46 32 28

Str. Criuleni, Nr. 22

e-mail: office@diaconia.md

site: www.diaconia.md