Școala de Instruire Politică a IDIS "Viitorul" la a 5-a ediție



Școala de Instruire Politică și-a reluat activitatea, fiind la cea de-a 5-a ediție. În noul program au fost înscriși 29 de participanți, iar cursurile se vor desfășura de trei ori pe săptămână, miercuri, vineri și sâmbătă (anterior, acestea aveau loc doar vineri și sâmbătă).

La primul curs al primului modul, tinerii au discutat cu profesorul universitar Virgiliu Bîrlădeanu despre Imaginarul politic: mituri fondatoare în spațiul R. Moldova.

Instructorul le-a vorbit tinerilor despre două principii fundamentale. ”Foarte des suntem supuși manipulării politice. Trebuie să privim foarte critic, să avem o atitudine critică față de tot ce ne înconjoară. Iar informațiile și concluziile științifice trebuie verificate”.

Tinerii au analizat miturile contemporane, discutând despre ospitalitatea și punctualitatea la moldoveni, precum și alte elemente identitare.

Școala de Instruire Politică este o platformă de instruire a tinerilor lideri politici de către o echipă de experţi naţionali, cât şi internaţionali, prin metode interactive şi practice. Cursurile teoretice sunt susţinute de o echipă de experţi naţionali şi internaţionali din mediul academic, cel de afaceri şi administrare publică, diplomaţi de carieră şi alţi actori publici.

Prima ediţie a Şcolii a fost lansată în 2006 cu 25 participanţi. Până în prezent, în cadrul Școlii au fost instruiți peste100 de tineri.

Printre absolvenţii cursurilor de liderism IDIS se numără etologul politic Dorian Furtună, directorul Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor Ion Ştefăniţă, expertul IDIS, Leonid Litra, expertul în politici culturale Ghenadie Şontu. O altă istorie de succes este a lui Andrei Hâncu, care a devenit preşedintele Centrului pentru Comunicare Internaţională şi Drepturile Omului. O parte din finaliştii Şcolii s-au făcut remarcaţi în organizaţiile de tineret ale partidelor politice.

Şcoala este un proiectul implementat de IDIS “Viitorul” cu suportul financiar al Fundaţiei Hanns-Seidel şi are drept scop instruirea politică a tinerilor lideri din R. Moldova, fiind o continuare a programului “Advanced Political Learning and European Leadership for Highly Motivated Young Leaders in Moldova” implementat în 2006-2007, 2008 şi 2011-2012.

Pentru mai multe detalii contactați coordonatorul proiectului, Ghenadie Mocanu la numărul de telefon 0 22 221844 sau adresa de e-mail ghenadie.mocanu@viitorul.org