PROGNOZELE PRIVIND TENDINTA DE IMBUNATATIRE A CALITATII STIRILOR SI SUBIECTELOR LA POSTUL



Prognozele privind tendinta de imbunatatire a calitatii stirilor si subiectelor la postul national de radio nu se adeveresc. Institutia Publica Nationala a Audiovizualului (IPNA) „Teleradio Moldova” pastreaza tendinta de raliere la standardele profesionale, mai evidenta in cazul televiziunii, desi o serie de indicatori semnaleaza existenta in continuare a unor practici perimate. Aceasta este concluzia primului raport de monitorizare din acest an, efectuat de 10 ONG-uri de media si din domeniul drepturilor omului, sub egida Asociatiei Presei Electronice (APEL).

Raportul a fost lansat miercuri, 7 aprilie, intr-o conferinta de presa - parte componenta a programului Zilelor Libertatii Presei din R. Moldova. Pentru prima data in atentia monitorilor din sectorul neguvernamental s-au aflat si programele Institutiei Publice Regionale a Audiovizualului (IPRA) „Teleradio Gagauzia”.

Cu referire la „Teleradio Moldova”, expertii au constatat ca practicile perimate la sunt legate, in special, de relatarea evenimentelor preponderent prin optica oficiala, de prezenta inca pronuntata in subiecte a spiritului laudativ si de cota insignifianta a subiectelor pe probleme ce afecteaza publicul larg. Cel de-al cincilea raport de monitorizare a companiei denota ca la televiziune se constata o imbunatatire de esenta fata perioadele anterioare. In cazul radioului public se atesta, mai degraba, o involutie, a declarat Vasile State, expert APEL.

Facand trimitere la indicii din raport, Vasile State a comunicat ca, daca anterior se credea ca la radio exista o tendinta de descrestere a numarului de subiecte laudative – 31,3% din numarul materialelor cercetate in august 2007 si 21% in noiembrie anul trecut – acum este clar ca prognozele optimiste nu s-au adeverit. Ultimul raport indica ca 41,3% dintre stiri si subiecte sunt laudative. La televiziune acest indice este 28,4% si este in continua scadere din martie 2007 – perioada primei monitorizari din cadrul proiectului.

Raportul indica, d e asemenea, ca 27,8% dintre materialele radio analizate sunt partinitoare, fata 17,9% in noiembrie 2007. Ca fiind partinitoare au fost catalogate 23,3% dintre materialele TV analizate. Rezultatele precedentei monitorizari indicau 31,5%.

Potrivit monitorilor, doar ¼ dintre materialele radio corespund rigorilor profesionale avand doua si mai multe surse, la TV – 33,4%. Desi se atesta o anumita imbunatatire in machetarea editiilor conform importantei materialelor, problema nu este depasita. Nu intotdeauna se tine cont de legea proximitatii. Lipsesc subiecte importante din tarile vecine cu R. Moldova, constata expertii.

Directorul executiv al Asociatiei Presei Electronice, Ion Bunduchi, a precizat ca cota prezentei stirilor partinitoare, laudative si cu actori oficiali, este influentata de evenimentele politice de importanta din tara. Rapoartele de monitorizare indica, totusi, o schimbare a situatiei fata de anul 2005 cand, in mare parte, indicator ii prezentau o stare de lucruri dezastruoasa la capitolul asigurarea impartialitatii, obiectivitatii si echidistantei.

Cu referire la „Teleradio Gagauzia”, monitorii constata faptul ca institutia se conformeaza prea lent prevederilor legale in vigoare si normelor deontologice. Stirile si subiectele, in mare parte, nu sunt realizate in conformitate cu rigorile profesionale. Publicului i se ofera informatie de interes local in volum redus, cu preponderenta prin optica factorilor decizionali, iar materialele critice, de problema sau investigatie lipsesc cu desavarsite. In context expertii recomanda instituirea cursurilor de instruire continua pentru angajati, a extinde esential aria geografica a materialelor, inclusiv prin crearea punctelor de corespondenti in localitati. Se recomanda de a revedea structura programelor de stiri si actualitati astfel incat fiecare editie sa cuprinda stiri locale (regionale), nationale si internationale.

Perioada de monitorizare a fost: 14-21 aprilie 2008 in cazul IPRA si 15-21 aprilie in cazul IPNA. La „Teleradio Moldova” au fost analizate 6 programe de stiri si actualitati ce cuprind 104 stiri si subiecte radiofonice si 12 programe ce cuprind 218 stiri si subiecte de televiziune. La „Teleradio Gagauzia” au fost supuse monitorizarii 10 programe de stiri si actualitati ce cuprind 23 stiri si subiecte radiofonice si 18 programe ce cuprind 117 stiri si subiecte tv.

Echipa de implementare a proiectului „Monitorizarea implementarii Codului audiovizualului”, finantat de Fundatia Soros Moldova, este constituita din experti ai APEL, Asociatiei Juristilor Independenti, Asociatiei Presei Independente, Asociatiei Telejurnalistilor Independenti, Centrului Acces-Info, Centrului Independent de Jurnalism, Comitetului pentru Libertatea Presei, Comitetului pentru Apararea Drepturilor Umane si Profesionale, Juristi pentru Drepturile Omului, OWH Studio, Uniun ea Jurnalistilor din Moldova.


www.info-prim.md