Discuţii publice privind transparenţa decizională în activitatea Parlamentului



Masa rotunda - 19.09.13Pe 19 septembrie 2013, în cadrul unei mese rotunde, Asociația pentru Democrație Participativă a prezentat Studiul „Transparenţa decizională în activitatea Parlamentului: prevederi legale, aplicabilitate şi aplicare”, care a fost elaborat în cadrul proiectului “Parlament şi Guvern deschis: consolidarea transparenţei decizionale prin participare publică” implementat de Asociaţia ADEPT cu suportul financiar al programului Matra Kap (Ambasada Regatului Ţărilor de Jos).

La eveniment au participat reprezentanţi ai comisiilor parlamentare permanente, şefi ai direcţiilor juridice ale autorităţilor publice centrale, reprezentanţi ai mediului academic, ai societăţii civile, donatori şi reprezentanţi ai mass-media.

Studiul a avut drept scop – cercetarea şi evaluarea practicilor aplicate de către Parlament în respectarea cadrului legal privind transparenţa în procesul decizional şi a fost axat pe evaluarea activităţii Legislativului în perioada 27 septembrie 2012 – 30 iunie 2013, astfel fiind temporar acoperită sesiunea de toamnă, 2012 şi sesiunea de primăvară, 2013 (pînă în 30 iunie 2013).

În cadrul prezentării, Mariana Kalughin, autoarea studiului, a concluzionat că „legile trebuie să fie bine şi fundamental elaborate, cu cheltuieli calculate şi acoperite, cu impact estimat în prealabil, axate asupra necesităţilor reale şi realizabile, consultate public şi benefice publicului, examinate minuţios de Parlament, dezbătute calitativ şi votate conştient”.

Prezentă la eveniment, Liliana Palihovici, Vicepreşedintele Parlamentului, a apreciat efortul depus în elaborarea studiului şi a comentat unele aspecte de procedură în activitatea comisiilor parlamentare şi a biroului permanent în scopul elucidării cât mai transparente a activităţii legislative. În acelaşi timp, oficialul a precizat că un asemenea studiu a fost elaborat pentru prima dată în Republica Moldova, iar concluziile şi recomandările formulate vor servi la îmbunătăţirea mijloacelor de participare a cetăţenilor în procesul de luare a deciziilor în organul legislativ.

Totodată, şeful direcţiei generale juridice a Parlamentului, Ion Creangă, a declarat că în pofida faptului că unele recomandări prezentate în cadrul studiului deja sunt la etapa de realizare, totuşi, o serie de observaţii şi recomandări sunt binevenite şi pe parcurs vor fi implementate.

Versiunea completă a Studiului „Transparenţa decizională în activitatea Parlamentului: prevederi legale, aplicabilitate şi aplicare” poate fi descărcată pe pagina web http://www.e-democracy.md/td/