Declaratia ASCOR Chisinau cu privire la organizarea gay-pride la Chisinau



Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani din Republica Moldova (ASCOR) saluta adoptarea noii legii cu privire la intrunirile publice care are drept scop acordarea unor drepturi mai largi cetatenilor Republicii Moldova. Totodata ASCOR este profund ingrijorat de inactivitatea organelor responsabile pentru mentinerea ordinii publice in municipiul Chisinau in vederea impiedicarii unor actiuni care nu doar sfideaza morala publica si sunt in contradictie cu legislatia in vigoare, dar si pervertesc in mod intentionat notiunile de „drept la intrunire”, „democratie” si „libera exprimare”.

Potrivit unui comunicat facut public, Centrul de informatii „GenderDoc-M” preconizeaza organizarea in Piata Marii Adunari Nationale a asa-numitului „Pride al gay-lor, lesbienelor, bisexualilor si transsexualilor (LGBT) din Moldova „Curcubeul peste Nistru”, actiune cu un atac direct la adresa valorilor fundamentale ale familiei si moralei publice. Prin organizarea unor astfel de actiuni se atenteaza la drepturile majoritatii cetatenilor ale caror onoare si demnitate este lezata de sus-numita asociatie obsteasca.

In conformitate cu Articolul 8 din “Legea cu privire la intrunirile publice” autoritatile publice locale sunt obligate sa interzica actiunile publice care au drept scop: “subminarea sigurantei nationale, savarsirea infractiunilor, incalcarea ordinii publice, moralitatii publice, drepturilor si libertatilor altor persoane. “  Tinem sa reamintim ca spatiul in care se preconizeaza sa fie organizate aceste actiuni exista institutii preuniversitare, locuri de agrement pentru copiii minori si lacasuri de cult. O astfel de activitate desfasurata in Piata Marii Adunari Nationale, simbol al fondarii Republicii Moldova ca stat independent si suveran, inseamna profanarea unei dintre cele mai importante monumente din inima tarii noastre.

Existenta cazurilor, in care decizia de a interzice actiunile publice ale minoritatilor sexuale a fost apreciata pozitiv de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului, cum ar fi in cazul „Dudgeon vs. Marii Britanii” (22 Octombrie 1981), ofera tot dreptul administratiei publice locale sa impiedice desfasurarea activitatilor care, nu doar incalca in mod vadit morala publica, legislatia Republicii Moldova, ci si jurisprudenta CEDO.

Cerem Ministerului Justitiei sa ia toate masurile necesare pentru incetarea activitatilor cu caracter amoral desfasurate de Centrul de informatii „GenderDoc-M”. In conformitate cu Legea “Cu privire la asociatiile obstesti”, Articolul 4(3), “Se interzice constituirea si desfasurarea activitatii asociatiilor obstesti care atenteaza la drepturile si interesele legitime ale cetatenilor, la sanatatea oamenilor si la morala publica”. Atentionam asupra faptului ca grupurile de homosexuali sunt unii din principalii purtatori ai virusului HIV, iar asocierea acestora in cadrul unei organizatii ar putea pune in pericol securitatea populatiei.

Informam desemenea, ca la asa-numitul „gay-pride” urmeaza sa participe cetateanul roman Florin Buhuceanu si cetateana americana Diane Fisher, ambii urmand sa oficieze ritualuri religioase. Subliniem ca acesti cetateni straini nu apartin niciunui cult religios inregistrat in Republica Moldova, aceasta activitate incalcand in mod flagrant legislatia Republicii Moldova. Indemnam organele abilitate (Ministerul Justitiei, Serviciul de Informatii si Securitate, Procuratura) sa intreprinda toate masurile necesare spre impiedicarea activitatilor ilegale, care ar putea prezenta un pericol pentru securitatea cetatenilor Republicii Moldova.

Biroul de presa al ASCOR