Muzică bună, dansuri populare și bucate tradiționale. Toate, la Festivalul râului Bîc



panorama r. Bic

Spre uimirea unora, rîul Bîc – nepotrivit și neplăcut pentru a petrece timpul liber pentru locuitorii din Chișinău, își are izvorul în minunata rezervație naturală "Plaiul Fagului", la o distanța de 70 km de capitala țării. Anume acolo Te invităm pe data de 29 septembrie 2013 la festivalul rîului Bîc cu genericul ”Iubește-ți rîul!” pentru a ne bucura împreună de muzică bună și dansuri populare în interpretarea ansamblurilor și colectivelor folclorice din localitățile traversate de rîul Bîc (raioanele Călărași, Strășeni, Anenii Noi, Ialoveni și municipiul Chișinău), precum și a artiștilor de muzică populară și a vedetelor estradei naționale. Pentru gurmanzi, gospodinele și gospodarii din regiune vor pregăti bucate locale preparate după vechi rețete din zonă. Cei pasionați de artă și de tradiții meșteșugărești, se vor familiariza cu aceste activități în cadrul atelierelor demonstrative ale meșterilor locali. De asemenea, meșterii vor vernisa și expoziții cu vânzare pentru cei care doresc să achiziționeze obiecte tradiționale autentice. Scopul festivalului este de crea un spirit de familie în întreg bazinul rîului Bîc, reprezentată de populația din orașele și satele amplasate pe malurile râului, care va stopa degradarea rapidă  a rîului nostru, reușind să prevină pericolul care ne paște pe toți din cauza utilizării excesive a apei contaminate din rîu în diferite scopuri, inclusiv irigarea produselor agricole pe care le cumpărăm pe piețele din Chișinău.

3 cDacă dorești să descoperi un adevărat colț de paradis, situat pe cel mai înalt deal din Moldova, care naște ape și păduri curate, Vino la Temeleuți să petreci o zi în sânul naturii, la izvorul rîului Bîc. Aici, alături de artiști talentați din Moldova și însoțiți de muzică bună autohtonă vei avea ocazia să te prinzi în horă pe valea rîului Bîc, să savurezi bucate delicioase specifice bucătăriei moldovenești și vin îmbietor, de casă. Copiii  vor putea participa la concursul pentru cel mai bun desen eco sau în cadrul unui atelier de confecționare a  obiectelor din lut polimeric, precum și în cadrul altor activități specifice organizate în cadrul evenimentului. În cadrul festivalului vei putea achiziționa produse agroalimentare ecologice, recoltate în bazinul rîului Bîc cum ar fi miere de albine și alte produse specifice regiunii.

În orășelul festivalului se va instala un cort predestinat participanților și oaspeților pentru familiarizare cu materiale despre râu și efectele poluării asupra sănătății și vieții noastre (fotografii, filme, broșuri, rapoarte). De asemenea, vei avea ocazia să faci o promenadă  împreună cu familia și prietenii în pădure și să vizitați izvorul râului Bâc, savurând apa vie, rece și pura a acestuia, care, din păcate, se schimbă radical la traversarea așezările umane, transformându-se în apă moartă, murdară și lipsită de viață după orașul Chișinău.

Astfel, dacă nu ești indiferent de sănătatea ta și sănătatea familiei tale, îți pasă de viitorul tau și cel al copiilor tăi, vino pe 29 septembrie în satul Temeleuți, raionul Călărași, la ora 12.00, la festivalul rîului Bîc ”Iubește-ți rîul!” (intrare gratuită). Aici vei petrece bine timpul alături de cei dragi și vei fi parte la renașterea rîului Bîc, care depinde și are nevoie mai mult ca oricînd să fie îndrăgit de fiecare dintre noi. 

Mai multă informaţie despre festival o veţi găsiţi accesând www.riulbic.md şi https://www.facebook.com/events/319838171486464/

Programul festivalului poate fi vizualizat aici

Schema festivalului poate fi vizualizată aici

2