ORGANIZATIILE NEGUVERNAMENTALE DE MEDIA ATENTIONEAZA DESPRE INRAUTATIREA CONDITIEI PRESEI



libertateapreseiconferinta.jpgLibertatea presei din R. Moldova reprezinta un motiv tot mai frecvent de ingrijorare. In pofida declaratiilor optimiste ale autoritatilor, conditia presei nu se imbunatateste, ci, dimpotriva, pe unele segmente involueaza, atentioneaza organizatiile neguvernamentale de media intr-un memoriu lansat cu ocazia Zilelor Libertatii Presei, transmite Info-Prim Neo.

Intr-o conferinta de presa comuna a liderilor ONG-urilor de media, care a deschis programul actiunilor Zilelor Libertatii Presei, marti, 6 mai, directorul Centrului Independent de Jurnalism (CIJ), Corina Cepoi, a comunicat ca ultimul raport Freedom House arata ca R. Moldova ramane o tara care se claseaza in spatele tuturor statelor din Europa de vest la capitolul libertatii presei. In acest an suntem si in urma Ucrainei „Ucraina are un rating mai bun pe libertatea presei decat Moldova si aceasta ne pune in garda, dar ne face sa ne gandim ca toate aceste activitati au un rost si trebuie sa atentionam si publicul larg ca situatia presei se inrautateste”, a mentionat Corina Cepoi.

Potrivit directorului executiv al Asociatiei Presei Independente (API), Petru Macovei, derapajele guvernantelor in raport cu libertatea presei s-au intetit, iar cazurile de abuz in adresa jurnalistilor au cunoscut o dezvoltare. Macovei a subliniat importanta participarii masive in data de 8 mai la Marsul solidaritatii jurnalistilor, semnificativ atat pentru breasla cat si pentru fiecare cetatean al R. Moldova care aspira sa traiasca intr-o tara cu presa libera.
Presedintele Uniunii Jurnalistilor din Moldova (UJM), Valeriu Sahareanu s-a referit la importanta solidarizarii jurnalistilor in conditiile in care, potrivit sursei citate, guvernantii duc o lupta continua care urmareste limitarea capacitatii presei de a informa societatea, scopul fiind unul politic – de a controla R. Moldova si, eventual, de a exclude o succesiune de forte politice la putere.

In contextul ingerintelor in activitatea presei, Alexandru Dorogan, presedintele Asociatiei Presei Electronice (APEL) a propus de a deschide un registru in care sa fie fixate toate cazurile de abuz si limitare a accesului la informatie.
Cu referire la Legea libertatii presei, participantii la conferinta au mentionat ca este un document anacronic care trebuie retras odata cu votarea unei noi legi privind libertatea de exprimare, proiectul careia este in proces de elaborare.

Actiunile inscrise in programul Zilelor Libertatii Presei se vor desfasura pana la sfarsitul lunii mai. Marti, 6 mai, incepand cu ora 16.00 isi incepe emisia de proba studioul radio on-line al Facultatii de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii a Universitatii de Stat din Moldova.

Miercuri, 7 mai, APEL va sustine incepand cu ora 12.00 la Agentia de presa „Info-Prim Neo” o conferinta cu genericul: Rezultatele monitorizarii implementarii prevederilor Codului au diovizualului. Studii de caz. Activitatea CCA si monitorizarea politicii editoriale a programelor de actualitati ale IPNA „Teleradio-Moldova” si IPRA „Teleradio-Gagauzia”. In aceeasi zi, in sala de conferinte a Cantinei Aparatului Guvernului, incepand cu ora 10.00, se va desfasura Conferinta „Evaluarea accesului la informatiile oficiale”, desfasurata de Centrul „Acces – Info”. API va organiza la 7 mai la Cahul un atelier de lucru cu tema: „Dezvoltarea presei ca afacere: lacune legislative si solutii”.

Un mars al solidaritatii jurnalistilor destinat sa sensibilizeze opinia publica asupra incalcarii dreptului la informare, violarii libertatii de expresie, presiunii economice, politice si sociale exercitate de autoritati asupra mass-media va avea loc la 8 mai incepand cu ora 11.00. Coloana va porni de la Casa Presei, va trece prin fata sediului Guvernului, al Parlamentului, Al Presedintiei si se va opr i in Gradina publica Stefan cel Mare si Sfant, unde va avea loc un miting, care va dura pana la ora 14.00.

La 8 mai va avea loc si Clubul de presa cu genericul: „Libertatea de exprimare si informare in R. Moldova”, la care sunt invitati si reprezentanti ai mediului guvernamental. Organizatorii isi propun pe aceasta cale sa afle si opinia oficialitatilor referitor la setul de recomandari stipulate in memoriul organizatiilor neguvernamentale de media.
In urmatoarele zile vor fi organizate dezbateri publice tematice, lansari de rapoarte, seminare. Pentru 17-19 mai este planificata o conferinta internationala privind situatia presei din statele bazinului Marii Negre. La 30 mai va avea loc Congresul UJM, precedat de mai multe conferinte tematice.

www.info-prim.md