O nouă lecție de la mentori care inspiră



Al treilea eveniment de interacțiune între mentori și mentees, din cadrul Programului Național de Mentorat pentru Femei din Moldova ”Inspir-o!”, organizat sub egida Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), a avut loc joi, 15 august. Într-o atmosferă relaxantă, toate persoanele prezente au discutat diferite subiecte, propuse de către Andrei Brighidin – moderatorul evenimentului și directorul dezvoltare și evaluare din cadrul Fundației Est-Europene. 1

Cea care a aruncat zarurile a fost Olga Melniciuc – coordonatorul principal al proiectului, care a ținut să sublinieze idei majore cu privire la evoluția relațiilor de mentorat. Ulterior, discuția s-a axat pe un subiect bine punctat și anume: probleme apărute pe parcursul unui an și soluții identificate pentru ele, prin intermediul mentoratului. După 20 de minute de discuții în grup, participantele au dat frîu liber povestirilor, prin cele mai diverse modalități.

Astfel, am avut ocazia a ne bucura  atît de talentul oratoric al unor doamne, care au relatat cu entuziasm diferite circumstanțe în care această relație de mentorat le-a ajutat, precum și de darul actoricesc al altora. Fără a avea anumite limite în modalitățile de povestire a circumstanțelor, persoanele care au prezentat, au ținut a sublinia în detaliu cât de mult suport au primit din partea mentorilor (dar și reciproc!), recurgînd pentru acest lucru la joc de rol sau crearea unor fabule. Morala acestora a fost una: este important să existe ”O Sfânta Vineri ”Inspir-o!”, care să te propovăduiască pe drumul cel bun.”

Pe lângă cele spuse de participante, și mentorele au preluat ștafeta relatărilor, pentru a-și exprima gratitudinea față de existența acestui program. Printre cuvintele cu referire la experiența acumulată, una dintre mentore a menționat că în cazul său, ”important este că nu s-a stabilit o relație mentor-mentee, ci una de prietenie. Și cu cea mai mare plăcere o să accept să devin mentor și pentru alte persoane.”

2În cea de-a doua parte a întîlnirii, toți cei prezenți au fost îndemnați a reflecta asupra continuității Programului, fiind propuse 3 modele după care acesta ar putea exista în viitor. Respectiv, obiectivul a fost a identifica punctele forte, dar și cele slabe, pentru fiecare dintre modelele propuse. După o discuție liberă, rezultatele au fost însumate iarăși sub cele mai originale forme grafice. Și de această dată, doamnele au dat dovadă de o vastă experiență în a împărtăși idei. Concluzia a fost una comună: ”Inspir-o!” trebuie să-și continue activitatea, pentru a servi drept punct de lansare și altor femei din Moldova. După cum menționase moderatorul evenimentului anterior, ”Acest proiect este o bună oportunitate de a identifica resurse mici pentru idei mari.”

Toate poveștile de succes care s-au succedat de-a lungul serii, precum și obiectivele de viitor ce au fost vociferate, au fost într-un final verbalizate de Olga Nicolenco, mentoră în cadrul programului, care s-a adresat participantelor: ”Dacă ați inspirat cuvinte de la mentorii voștri, să expirați gânduri, dacă ați inspirat gânduri, expirați idei, dacă ați inspirat idei, expirați acțiuni, dacă ați inspirat acțiuni, expirați atitudini, iar prin toate aceste atitudini, expirați valori pentru Republica Moldova.”

 

Pentru mai multe informații

Ciorchină Alexandrina – comunicare și PR

e-mail: alexandrina.ciorchina@gmail.com

 

Acest proiect este realizat de Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și cu suportul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova prin intermediul Programului de Granturi pentru Democrație din resursele acordate de Guvernul SUA.

logo