HYDE PARK SE VA ADRESA IN JUDECATA PE MARGINEA CAZULUI DE RETINERE LA 21 APRILIE



5482_brega.jpgAsociatia obsteasca Hyde Park afirma ca politia si-a depasit atributiile retinand la 21 aprilie curent patru persoane care protestau pasnic in fata Presedintiei. Membrii ONG-ului au proiectat miercuri, 30 aprilie, intr-o sedinta publica un filmulet care ilustreaza momentul retinerii. Imaginile arata ca protestatarii au fost ridicati de politie fara a li se prezenta motivul retinerii, fiind bruscati, agresati fizic si verbal, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit unuia dintre liderii organizatiei, Oleg Brega, politistii aflati la locul retinerii s-au suparat rau in prezenta camerelor de luat vederi, incercand sa-i deposedeze fortat pe cei patru protestatari de bunurile materiale.

Oleg Brega a anuntat ca se va adresa in judecata pe marginea acestui caz. Daca litigiul nu-si va gasi solutionarea dosarul va ajunge la CEDO

Solicitati de Info-Prim Neo, reprezentanti ai MAI prezenti la proiectarea filmului au refuzat sa comenteze imaginile.

Anterior seful Directiei generale politie ordine publica, Mihai Cebotaru, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca arestarea celor patru persoane nu este o incalcare a legislatiei in vigoare. Potrivit lui, persoanele in cauza au intreprins masuri de protest pe scarile Presedintiei, care sunt considerate parte componenta a infrastructurii arhitecturale a Parlamentului.

Legea cu privire la intruniri a fost promulgata la 21 aprilie curent. Noul act legislativ prevede ca cetatenii care intentioneaza sa desfasoare o intrunire vor trebui doar sa notifice in scris, printr-o declaratie prealabila, autoritatile administratiei publice locale din unitatea teritorial-administrativa respectiva, cu cel putin cinci zile inainte de actiune. In cazul intrunirilor spontane si celor cu un numar redus de participanti notificarea in scris nu se cere.

Info-Prim Neo