SOCIETATEA CIVILA APRECIAZA EFORTURILE IFPS PENTRU REALIZAREA MASURILOR ANTICORUPTIE



Societatea civila apreciaza eforturile Inspectoratului Fiscal Principal de Stat pentru realizarea masurilor de prevenire si combatere a coruptiei. “Am colaborat fructuos atat cu conducerea IFPS, cat si cu angajatii acestei structuri”, a declarat Efim Obreja, reprezentantul Transparency International Moldova, luand cuvant in sedinta Grupului de lucru pentru monitorizarea implementarii Planului preliminar de tara al RM in cadrul programului SUA “Provocarile mileniului”, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit lui Efim Obreja, receptivitatea manifestata face dovada dorintei agentilor fiscali de a spori gradul de transparenta a activitatii Fiscului, de a imbunatati relatia cu contribuabilii, in special, prin diminuarea factorului uman, subiectiv in aceasta relatie. Sursa citata a salutat crearea in cadrul IFPS a Directiei de prevenire a fraudelor fiscale. Prin imbunatatirea colaborarii acestei noi directii cu organele de drept, a fost urgentata transmiterea materialelor controalelor efectuate, a fost exclusa practica de neincepere a urmaririi penale din lipsa numarului necesar de probe in cazurile cand evaziunile fiscale depasesc 500 mii lei. Astfel, daca in 2007 au fost depistate 10 cazuri de evaziune fiscala de proportii in suma de 82 mln lei, in primele doua luni ale anului curent au fost transmise materiale in organele de drept pentru 11 cazuri de evaziune fiscala in suma de peste 180 mln lei.

Reprezentantul Transparency International Moldova a constatat ca IFPS are restante la implementarea sistemului informational integrat si la elaborarea Legii privind medierea fiscala, dar a precizat ca aceste aspecte se afla pe agenda.

Tatiana Loghin, sefa IFPS a relevant ca noua structura a IFPS, la care s-a trecut cu incepere din februarie curent, este mai eficienta, permite a preveni fraudele fiscale si ofera posibilitati mai mari de a lucra cu contribuabilii. Ea a mentionat c a se definitiveaza lucrarile la sistemul de prezentare a declaratiilor privind veniturile in mod electronic . Pana la sfarsitul acestui an va incepe sa functioneze Centrul de apel telefonic pentru contribuabili. Acestia vor putea sa apeleze la un numar de telefon si sa adreseze intrebari privind calcularea si plata impozitelor si vor primi raspunsuri calificate din partea fiscului. Deja au fost intocmite 3000 de intrebari – raspunsuri, care vor fi puse in baza de date a centrului.

Traducerea in fapt a Planul preliminar de tara al RM in cadrul Programului SUA “Provocarile Minleniului” este prevazuta pe o perioada de trei ani si a demarat in 2007. Acesta prevede consolidarea capacitatii sistemului judecatoresc, sporirea abilitatilor de monitorizare din partea societatii civile si mass-media, prevenirea si combaterea coruptiei in domeniul sanatatii, administratiei fiscale, vamal si in politie, etc. Guvernul a alocat pana la moment pentru actiunile preconizate in Planul preliminar de tara 140 mln lei, iar contributia oferita de Corporatia Provocarile Mileniului este de 24,7 mln dolari.

www.info-prim.md