Capacitati Sporite pentru Gestionarea Migratiei in Republica Moldova



Aprofundarea cunostintelor despre procesele migrationale si sporirea capacitatii Guvernului Republicii Moldova de a elabora politici eficiente de management al migratiei in baza perfectionarii colectarii si schimbului de date, precum si posibilitatilor imbunatatite de analiza a acestora au constituit obiectivele de baza ale Proiectului Organizatiei Internationale pentru Migratie, Misiunea in Moldova (OIM Moldova) “Crearea capacitatilor pentru dezvoltarea procedurilor si politicilor de gestionare a migratiei in Republica Moldova” finantat de Agentia Suedeza pentru Dezvoltare si Cooperare Internationala (Asdi).

Proiectul a fost derulat in perioada octombrie 2005 – aprilie 2008 in parteneriat direct cu Asdi si autoritatile relevante ale Republicii Moldova – Ministerul Afacerilor Interne (Biroul Migratie si Azil), Ministerul Economiei si Comertului (Sectia Politici Migrationale si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca), Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene (Departamentul Afaceri Consulare), beneficiind si de contributia altor agentii, cum ar fi Ministerul Dezvoltarii Informationale, Ministerul Protectiei Sociale, Familiei si Copilului, Serviciul Graniceri etc. O componenta speciala a proiectului, ce tine de instruirea privind Dreptul International al Refugiatilor, a fost implementata in colaborare cu ICNUR in Moldova si Autoritatea Suedeza pentru Migratie.

Proiectul a stabilit premisele principale pentru crearea si functionarea Sistemului informational integrat automatizat "Migratie si Azil" in conformitate cu Conceptia respectiva aprobata de Guvern. In vederea utilizarii durabile si eficiente a noului sistem, OIM Moldova a organizat pentru reprezentantii agentiilor migrationale training-uri specializate si vizite de studiu in mai multe tari ale UE pentru instruirea practica si expunerea la exemple de aplicare cu succes a sistemelor informationale si bazelor de date pentru procesarea cazurilor migrationale.

In plus la aceasta proiectul a contribuit la imbunatatirea aptitudinilor analitice ale personalului organelor de stat relevante in vederea elaborarii politicilor migrationale prin organizarea unor diverse sesiuni de instruire in domeniul elaborarii politicilor relevante, precum si pentru imbunatatirea cunoasterii tendintelor migrationale actuale din tara prin elaborarea a doua studii ample privind migratia si remitentele si consolidarea legaturilor tarii cu comunitatile moldovenilor de peste hotare.

Alte directii importante ale proiectului au fost axate pe dezvoltarea resurselor umane, imbunatatirea infrastructurii tehnice, dezvoltarea cunostintelor si capacitatilor in domeniul Legislatiei Migrationale Internationale si a Dreptului Refugiatilor precum si lansarea unor propuneri pentru dezvoltarea cadrului legislativ migrational al Republicii Moldova in conformitate cu standardele internationale.

Proiectul a avut de asemenea o contributie esentiala la impulsionarea procesului de negociere de catre Republica Moldova a acordurilor bilaterale de securitate sociala cu tarile UE prin instruirea negociatorilor moldoveni si facilitarea vizitelor de negociere concreta a unor astfel de acorduri pilot cu trei tari din UE – Bulgaria, Portugalia si Republica Ceha.

Guvernul Republicii Moldova a apreciat inalt rezultatele proiectului. Toate activitatile acestuia au fost structurate in corespundere cu eforturile generale ale statului de realizare a dezideratelor relevante ale Planului de Actiuni Moldova – UE, precum si altor documente programatice ale Republicii Moldova in domeniu, cum sunt Programul national de actiuni in domeniul migratiei si azilului, Programul national pentru sustinerea diasporei moldovenesti, etc., care vor contribui cu siguranta la sporirea efectelor benefice ale migratiei asupra dezvoltarii economice si sociale a tarii.

Pentru informatii suplimentare prezentam alaturat buletinul informational „Crearea capacitatilor pentru un management mai bun al migratiei”. Puteti de asemenea sa contactati Asistentul Media al OIM Moldova, Rodica Okani, tel: 23 29 40 (ext. 131), e-mail: rokani@iom.int, precum si Asistentul de proiect Alexandru Mocanu, tel 23 29 40 (ext. 132), e-mail: amocanu@iom.int


Organizatia Internationala pentru Migratie, Misiunea in Republica Moldova

str. Ciuflea36/1, MD2001Chisinau, Republica Moldova

Tel. +373.22.23 29 40;

Fax. +373.22.23 28 62

E-mail: iomchisinau@iom.int

Internet: http://www.iom.md