PROMO-LEX: GUVERNUL A INTERZIS CIRCULATIA AUTOMOBILELOR CU NUMERE TRANSNISTRENE



Guvernul a interzis inca din septembrie 2007 circulatia automobilelor cu numere de inmatriculare transnistrene, conduse de cetatenii R. Moldova domiciliati in dreapta Nistrului, fara a avea o solutie pentru legalizarea vehiculelor, constata Asociatia Promo-Lex. Organizatia pune la indoiala existenta Regulamentului temporar privind introducerea in circulatia libera in Moldova a vehiculelor cu documente si numere de inmatriculare neregulamentare, aprobat de catre Guvern la 7 noiembrie 2007. Pe de alta parte, Guvernul sustine ca pregateste un proiect de lege pentru legalizarea transportului cu numere transnistrene.

Juristul Promo-Lex, Pavel Postica a declarat pentru Info-Prim Neo ca asociatia a cerut Guvernului sa prezinte proiectele regulamentului respectiv, a unei alte hotarari de Guvern si a unui proiect de lege cu privire la interdictia circulatiei automobilelor cu numere transnistrene sau reinmatricularea acestor a, adoptate in aceiasi sedinta. Pentru ca executivul a refuzat sa prezinte documentele, Promo-Lex a actionat in judecata in februarie curent Guvernul si Ministerul Dezvoltarii Informationale, autorul proiectelor. Potrivit lui Pavel Postica, initial reprezentantii Guvernului au invocat secretul de stat pentru a motiva refuzul. Dupa ce asociatia a demonstrat ca nu este vorba de o informatie secreta, s-a recurs la tergiversarea procesului. „Ba nu se prezinta reprezentantul ministerului, ba Guvernul isi schimba reprezentantul”, spune Pavel Postica.

Faptul ca deciziile nu au fost facute publice reprezinta nu doar o incalcare grava a Legii privind accesul la informatie, sustine reprezentantul Promo-Lex. Asociatia este convinsa ca regulamentul, in baza caruia este interzisa circulatia, nu exista, ceea ce inseamna, de fapt, ca Guvernul nu are nici pana in acest moment o solutie reala pentru legalizarea transportului cu numere de inmatriculare tran snistrene. In aceasta situatie, cetatenilor le este incalcat si dreptul la proprietate. Ei nu-si pot gestiona bunurile, nu pot nici circula, nici vinde, nici reinmatricula automobilele din posesie. In acelasi timp, juristul sustine ca agentii de circulatie actioneaza ilegal atunci cand ridica placutele cu numere de inmatriculare transnistrene. Conform legislatiei in vigoare, politistii sunt in drept si trebuie sa intocmeasca un proces verbal pentru a atrage la raspundere administrativa soferul si/sau posesorul automobilului, nu doar sa ridice arbitrar placutele de inmatriculare fara a se expune asupra esentei incalcarii, sustine Pavel Postica.

Asociatia este constienta ca Guvernul este intr-o situatie dificila. Reinmatricularea automobilelor pe malul drept al Nistrului este practic imposibila in conditiile in care Guvernul R. Moldova nu recunoaste documentele eliberate de autoritatile transnistrene, pozitie unica fata de toate actele transnistrene. Totusi, ar fi ca zul ca autoritatile constitutionale sa aiba deja o solutie, avand in vedere ca sunt 17 ani de la incheierea conflictului armat de pe Nistru, considera juristul „Promo-Lex”.

Vladimir Molojen, pe atunci ministru al Dezvoltarii Informationale, a declarat presei dupa sedinta de Guvern din 7 noiembrie la care a fost aprobat regulamentul mentionat, ca automobilele aflate la evidenta in raioanele de Est, care nu au numere de inmatriculare ale R. Moldova, nu pot parasi hotarele tarii de la 1 ianuarie 2008, iar de la 1 ianuarie 2009 - nu vor avea acces pe teritoriul controlat de aut oritatile constitutionale ale R. Moldova, dar si pe teritoriul tarilor vecine – Romania si Ucraina.

Regulamentul temporar, proiectul de decizie pentru aprobarea caruia a fost prezentat la 7 noiembrie presei, prevede ca posesorii automobililor respective vor avea posibilitate, in prima jumatate a anului 2008 sa-si inregistreze repetat unitatile de transport, obtinand numere de inmatriculare ale R. Moldova. Odata cu obtinerea numerelor de inmatriculare moldovenesti, posesorii de automobile din regiunea transnistreana vor trebui sa perfecteze si actele de devamare ale unitatilor de transport. Automobilele introduse pe teritoriul R. Moldova pana in anul 1993 vor fi scutite de obligativitatea perfectarii actelor de devamare. Pentru celelalte unitati de transport, posesorii vor trebui sa achite diferenta dintre taxa de devamare perceputa in Transnistria si cea din R. Moldova. Potrivit lui Vladimir Molojen, taxa perceputa pe malul stang al Nistrului este de doar 25- 30% din valoarea taxei percepute in R. Moldova.

www.info-prim.md