Eveniment de lansare a Indexului Sustenabilității Organizațiilor Societății Civile-2012 pentru Europa Centrală, de Est și Eurasia



USAID lansează cea de-a 16-a ediţie a Indexului Sustenabilităţii Organizaţiilor Societăţii Civile - 2012 pentru Europa Centrală , Est şi Eurasia.

Washington, D.C. – Agenţia pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) lansează cea de-a 16-a ediție a Indexului Sustenabilităţii Organizaţiilor Societății Civile și își exprimă recunoștința față de toate organizațiile societății civile (OSC) active din regiune. Ediția de anul acesta cuprinde evenimentele care au avut loc pe parcursul anului 2012. Indexul a urmărit progresul OSC-urilor în 29 de țări pe parcursul a șaisprezece ani. Acesta examinează mediul general propice pentru societatea civilă, cu accent pe cadrul legislativ, capacitatea organizaţională, viabilitatea financiară, de advocacy, prestarea de servicii, infrastructura şi imaginea publică.

Sustenabilitatea sectorului Organizațiilor Societății Civile (OSC) din Europa Centrală și de Est și Eurasia a înregistrat o îmbunătățire ușoară în 2012, în pofida unui număr mai mare de restricții aplicate societății civile în unele țări. La nivel de regiune, OSC-urile au preluat roluri noi și au mobilizat diferit cetățenii și guvernele, inițiind activități noi de advocacy și accelerând comunicarea online. Cu toate acestea, provocări mai există, cum ar fi restricții legislative, dificultăți financiare, lipsa transparenței și discrepanța mare dintre OSC-urile din diverse regiuni, toate acestea împiedicând dezvoltarea continuă a sectorului. Pe parcursul a douăzeci de ani de tranziție, doar șapte țări au reușit să obțină un scor înalt de sustenabilitate, care le plasează în etapa cea mai avansată - de sustenabilitate crescută.     

Faptul că societatea civilă din mai multe țări se mai luptă încă pentru a-și asigura un viitor, denotă că dezvoltarea unui sector asociativ sustenabil este un proces care durează în timp. În pofida dificultăților, cetățenii lucrează împreună pentru a soluționa problemele cu care se confruntă și acest fenomen capătă amploare și se răspândește în toate țările din regiune. Fie că luptă pentru drepturile copiilor cu dislexie în Letonia, insistă asupra organizării unui referendum cu privire la deșeurile nepericuloase în Albania, sau promovează prevenirea și testarea HIV/SIDA în Uzbekistan, organizaţiile societăţii civile din întreaga Europă şi Eurasie răspund activ la provocările cu care ţările lor se confruntă.  

Indexul Sustenabilităţii a suferit schimbări mari de la debutul său – şi s-a extins de la 21 de ţări în Europa şi Eurasia, ajungând să cuprindă în prezent peste 60 de ţări din diverse regiuni din întreaga lume.

Centrul de Instruire şi Consultanţă Organizaţională (CICO) a avut onoarea să fie partenerul USAID la realizarea Indexului Sustenabilităţii Organizaţiilor Societăţii Civile pentru Republica Moldova în 2012.

Evenimentul de lansare a Indexului Sustenabilității OSC – 2012 va avea loc 

joi, 25 iulie 2013, în incinta hotelului Flowers, orele 10.30 – 13.30.

În cadrul evenimentului vom discuta despre tendinţele, succesele şi provocările societăţii civile din Republica Moldova şi din regiune.

Este invitată presa. 

Raportul integral poate fi accesat la adresa: http://www.usaid.gov/europe-eurasia-civil-society 

 

Pentru informații despre eveniment: 

Cătălina Iucal,

Coordonator Comunicare CICO

Centrul de Instruire și Consultanță Organizaţională (CICO)
Tel/Fax: (373) 22 271223