MASS-MEDIA DIN MOLDOVA DEVINE MAI INTERESATA IN REFLECTAREA FENOMENULUI CORUPTIEI



conferinta_230408.jpgMass-media din R..Moldova devine mai interesata in reflectarea subiectelor legate de coruptie si activitatile anticoruptie, constata autorii celui de-al II-lea raport al Centrului Independent de Jurnalism (CIJ) "Reflectarea fenomenului coruptiei in mass-media".

 

Miercuri, intr-o conferinta de presa la Agentia INFOTAG, Nadin Gogu, manager de proiect, a informat ca raportul a fost realizat in perioada ianuarie-martie, 2008 si a monitorizat 15 mijloace de informare. "In aceasta perioada, au fost difuzate 950 de materiale care tin de subiectul coruptiei, cu aproape 300 mai multe decit in perioada cind am realizat primul raport. Majoritatea lor s-au referit la coruptie direct, iar restul au abordat acest fenomen in contextul altor subiecte", a spus ea.

Petru Macovei, director executiv al Asociatiei Presei Independente, expert in cadrul proiectului, a spus ca presa scrisa a publicat in aceasta perioada 272 materiale la tema coruptie, dintre care 188 au fost sub forma de stiri. Sapte investigatii jurnalistice au fost publicate in ziare, mai multe cu trei decit in octombrie-decembrie, 2007. Cele mai multe investigatii, patru, au fost publicate in "Ziarul de garda", doua in "Jurnal de Chisinau", una - in "Timpul".

Lilia Vitu, expert in cadrul proiectului, a spus ca in premiera in aceasta perioada posturile de radio si TV monitorizate au pus pe post sapte emisiuni axate integral pe subiectele privind coruptia. "In ianuarie-martie, 2008 posturile radio si TV au difuzat 678 de materiale si emisiuni care au vizat fenomenul coruptiei. Cele mai multe au fost difuzate de postul Antena C - 108, Moldova 1 si Vocea Basarabiei - cite 105 fiecare, urmate de EU TV cu 102 materiale. Durata totala a materialelor a fost de 18 ore si 37 minute la posturile TV si de 12 ore si 29 minute la radio", a precizat Vitu.

Proiectul CIJ "Reflectarea fenomenului coruptiei in mass-media" a demarat in noiembrie, 2007 si va dura pina in decembrie 2008. Proiectul se desfasoara in cadrul Programului de consolidare a capacitatii de monitorizare a societatii civile din R.Moldova, finantat de Guvernul SUA prin intermediul Corporatiei Provocarile Mileniului si USAID.


Sursa: Agentia INFOTAG