DECLARATIE PRIVIND REFUZUL CCA DE A EXAMINA CHESTIUNEA LIMBAJULUI LICENTIOS DINTR-O EMISIUNE TV



DECLARATIE IN LEGATURA CU REFUZUL CCA DE A EXAMINA CHESTIUNEA LIMBAJULUI LICENTIOS N EMISIUNEA "POVESTI CU MASTI", DIFUZATA DE POSTUL DE TELEVIZIUNE NIT


Organizatiile neguvernamentale mass-media fac apel catre membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului sa-si exercite functiile cu obiectivitate, in stricta conformitate cu prevederile Codului Audiovizualului, facand abstractie de preferintele ideologice sau politice personale.
 
Ne referim in special la refuzul CCA de a examina plangerile privind limbajul licentios folosit in cadrul emisiunii “Povesti cu masti”, difuzata de postul privat de televiziune NIT. O sesizare de acest fel a formulat Biroul Permanent al Parlamentului, in sedinta din 1 aprilie 2008, in prezenta presedintelui CCA, Gheorghe Gorincioi.

Atitudinea CCA este cu atat mai sfidatoare cu cat, conform comunicatului de presa al Parlamentului, dl Gorincioi a recunoscut ca, pe parcurs, CCA a primit mai multe sesizari din partea cetatenilor privind utilizarea limbajului obscen in cadrul emisiunii „Povesti cu masti”, promitand ca sesizarile respective vor fi examinate in cadrul sedintei publice din 8 aprilie 2008.

Insa, dupa cateva amanari, in sedinta din 17 aprilie, 5 din cei 8 membri CCA prezenti la sedinta s-au opus discutarii acestei chestiuni. Printre cei care au votat impotriva s-a numarat si presedintele CCA, dl Gheorghe Gorincioi.
 
Conform Codul Audiovizualului, art. 6 (2), „este interzisa difuzarea de programe care .... contin pornografie, violenta exagerata sau limbaj licentios”. CCA are obligatia de “a investiga, in termen de 15 zile din data sesizarii, cererile si plangerile depuse”. „Controlul se exercita: a) din oficiu; b) la cererea unei autoritati publice; c) ca urmare a plangerii depuse de o persoana fizica sau juridica afectata in mod direct prin incalcare a prevederilor legale.”(art. 37, al. 3,4).

Cerem CCA sa revina la examinarea chestiunii privind limbajul licentios utilizat in cadrul emisiunii “Povesti cu masti” si sa ia atitudine fata de acest caz de incalcare a prevederilor Codului Audiovizualului, indeplinindu-si atributiile legale.

Centrul Independent de Jurnalism
Asociatia Presei Independente
Asociatia Presei Electronice
Comitetul pentru Libertatea Presei
Centrul de Investigatii Jurnalistice
Centrul Acces-Info