BUNASTAREA SOCIALA A TINERELOR DE LA UNGHENI



Vineri, 11 aprilie 2008, reprezentantii Catholic Relief Srvices, Aliantei pentru Instruire si Angajare din Moldova (META) si ai Centrului Tinarului Antreprenor din Moldova -Steaua-, Pavel Cabacenco si Ala Marciuc au efectuat o vizita de monitorizare in orasul Ungheni, in cadrul Proiectului Rural de Dezvoltare Economica a Tinerilor.

In cadrul acestui proiect, la Ungheni, in parteneriat cu Asociatia Obsteasca pentru Copii si Tineri -Faclia- si Centrul Regional de Resurse pentru Tineri Ungheni, se desfasoara Cursul de instruire -Formarea unei Bunastari Sociale Durabile a Tinerilor-. Cursul respectiv este constituit dintr-o serie de seminare pe parcursul carora tinere din Liceul Teoretic -Mihai Eminescu- sint instruite in diverse domenii: orientare personala, orientare profesionala, comunicare eficienta, planificarea carierei, managementul financiar, managementul timpului, aspecte ale traficului de fiinte umane.

Pe parcursul acestei vizite, reprezentantii finantatorilor au avut posibilitatea sa discute cu Nicolae Brasoveanu - directorul L.T. -M. Eminescu- si Laurentiu Pohila – Specialist domeniul tineret Primaria orasului Ungheni, despre importanta organizarii unor astfel de instruiri pentru dezvoltarea personala a tinerelor fete din Ungheni si pentru prevenirea Traficului de Fiinte Umane (TFU).

Mai apoi Pavel Cabacenco si Ala Marciuc au participat la atelierul de informare -Aspecte ale prevenirii Traficului de Fiinte Umane-, organizat cu 20 tinere beneficiare din orasul Ungheni. Pe parcursul atelierului tinerele au lucrat in echipe si au discutat despre notiunea de TFU, diferenta dintre acesta si migratie, cauzele plecarii peste hotare a tinerilor din Moldova, consecintele TFU pentru victimele acestuia si pentru tara noastra. De asemenea beneficiarele au creionat si au descris chipul victimei TFU si al traficantilor.

Reprezentantii META si STEAUA au fost surprinsi de activismul tinerelor de la Ungheni si le-au multumit moderatorilor si beneficiarelor pentru faptul ca nu sint indiferente si ca partcicipa activ in vederea atingerii obiectivelor propuse.

De asemenea acestia si-au exprimat disponibilitatea de a continua sa sprijine tinerele din Ungheni sa gaseasca surse de venit legitime in Moldova si sa incerce sa le protejeze contra TFU.

Centrul Regional de Resurse pentru Tineri Ungheni
Str. Lacului, nr. 3 MD-3600, or. Ungheni
Tel/Fax: 0236-33684
Email:, faclia_un@yahoo.com