Primele Terenuri de Siguranţă Rutieră pentru copii în Moldova



Societatea civila in ImaginiÎn mai 2013, la Chişinău a avut loc inaugurarea a două Terenuri de Siguranţă Rutieră pentru copii. Construcţia acestor terenuri a constituit etapa finală a proiectului moldo-estonian „Siguranţa rutieră a copiilor din Moldova”, desfăşurat sub egida Ministerului Afacerilor Externe din Estonia în cadrul Planului Estonian pentru Dezvoltarea Cooperării şi Ajutorului Umanitar 2011-2015 (Estonian Development Cooperation http://www.vm.ee/?q=en/node/4084).

Partenerii proiectului sunt: Poliţia din Estonia (Sothern Prefecture), Southern Schooling Foundation (Estonia), Inspectoratul Naţional de Patrulare şi Automobil Club din Moldova.

Scopul proiectului este reducerea accidentelor rutiere cu implicarea copiilor prin dezvoltarea educaţiei rutiere în Moldova şi construcţia terenurilor siguranţei rutiere în baza experienţei estoniene. Terenurile construite sunt primele de acest tip în Republica Moldova şi au rol de prevenţie rutieră prin demonstrarea situaţiilor practice în trafic, educaţia unui comportament corect pe stradă încă din fragedă copilărie şi, respectiv, evitarea posibilelor tragisme.

Primul teren educaţional se află pe teritoriul şcolii primare 83 „Grigore Vieru” din Chişinău şi este destinat bicicliştilor. 

Scopul acestui teren este deprinderea abilităţilor de a conduce bicicleta corect în traficul rutier, respectînd Regulamentul Circulaţiei Rutiere, pentru că această cultură lipseşte în ţara noastră. La evenimentul de inaugurare a avut loc un concurs al bicicliştilor la care au participat elevii şcolii, iar doi cîştigători au primit în dar cîte o bicicletă şi cască de protecţie.

Celălalt teren se află pe teritoriul Şcolii Securităţii a Serviciului Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale şi reprezintă o porţiune a traficului rutier în miniatură, cu toate elementele incluse: intersecţie, semafor, trecere de pietoni, indicatoare rutiere. Astfel, copiii vor învăţa să gîndească la comportamentul lor în trafic, protejîndu-şi viaţa şi sănătatea. 

Evenimentul de inaugurare a terenului a avut loc la 22 mai 2013, fiind deschis de Ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, dl Dorin Recean. Au fost prezenţi şi oaspeţi din Marea Britanie, precum Emma MacLennan, directorul Alianţei Estice pentru Transport Sigur şi Durabil.

La deschidere au participat elevii de la liceul teoretic "Universul" din Chisinau, care au lansat spre cer baloane în culorile semaforului: Roşu, Galben, Verde.

Societatea civila in Imagini

Reprezentantul Poliţiei din Estonia, Tiit Allik, a menţionat că „Jocul este munca serioasă a copilului, iar cu cît jocul e mai aproape de realitate, cu atît el învaţă mai bine", după care a transmis terenul împreună cu toate elementele copiilor Şcolii Securităţii în mod simbolic, prin înmînarea talismanului siguranţei rutiere – zebra jucărie.