Copiii din raioanele Ștefan Vodă și Drochia prezintă soluții pentru 54 de probleme din comunitate



Comunicat de presă

Copiii din raioanele Ștefan Vodă și Drochia prezintă soluții pentru 54 de probleme din comunitate

31-05-2013, Chișinău - Incluziunea socială a copiilor și tinerilor este un subiect actual și reprezintă o adevărată provocare pentru cadrele didactice. Adesea, procesul este asociat cu integrarea școlară a copiilor cu nevoi speciale. 50 de profesori de educație civică din raioanele Drochia și Ștefan-Vodă spun că incluziunea socială presupune oferirea oportunităților egale de participare în cadrul diferitor activități tuturor copiilor, indiferent de gen, limba vorbită, religie, opinia lor sau a părinţilor, originea lor naţională, etnică sau socială, starea de sănătate sau situaţia materială.

Profesorii de educație civică, instruiți în cadrul proiectului "Participarea copiilor pentru incluziune socială", au elaborat şi promovat, prin intermediul orelor de curs, activităţi educaţionale bazate pe drepturile copilului, în special dreptul de a nu fi discriminat şi la participare. Crearea grupurilor de inițiativă a copiilor pentru soluționarea unei probleme din comunitate a fost una dintre activități. 54 de echipe au lucrat și au învăţat despre problemele comunităţii, au elaborat un plan de acţiuni, au căutat resurse și au soluționat, sau urmează să soluționeze, o problemă din localitate sau școală. Tematica proiectelor a fost diversă, de la sport şi activităţi de timp liber pentru copii mai mici, până la acţiuni ecologice sau susţinerea persoanelor în etate.

Pe 15 mai la Drochia și pe 29 mai la Ștefan Vodă au fost organizate mese rotunde la care reprezentanții grupurilor de inițiativă și-au prezentat proiectele și au făcut schimb de experiență.

Nicoleta Rusu din satul Chetrosul, raionul Drochia, a lucrat la proiect împreună cu cei 26 de colegi din clasă. "Primul lucru pe care l-am făcut a fost un sondaj printre colegii din alte clase, prin care am vrut să aflăm ce ar trebui să realizăm în acest proiect ca să contribuim la dezvoltarea unei societăți mai prietenoase, să ajutăm tinerii din localitate să comunice, să petreacă timpul liber într-un mod activ. Până la urmă am decis că sportul este domeniul în care ne regăsim toți elevii din școală. Am decis să procurăm tot inventarul sportiv necesar pentru orele de educație fizică și pentru organizarea diferitor cercuri de sport".

Proiectele comunitare au ajutat copiii să-şi lărgească viziunile şi le-a oferit mai multe şanse să comunice cu diverse persoane şi să contribuie la soluţionarea diverselor probleme care îi afectează.

"Am primit o susținere și am simțit că ceea ce fac eu contează pentru cineva. Pe lângă aceasta, am învățat ce este responsabilitatea, am lucrat în grup și am mai înțeles că cel mai important este să crezi în forțele proprii, să fii insistent și să tinzi să-ți îndeplinești scopul propus. Sper că fiecare din noi are în gând idei noi de proiecte și nu se va opri aici", spune Mihaela Cujbă din Cargasani, raionul Ștefan Vodă.

Vera Flocea, reprezentantul Direcției Generale de Învățământ, Tineret și Sport din Drochia, spune că "realizarea acestui proiect comunitar a fost pentru elevi un instrument prin care și-au făcut vocea auzită de profesori, de directorul școlii, de autoritățile publice locale, de părinți. M-am convins că cineva poate avea rezultate mai slabe în segmentul academic – nu participă la olimpiade, dar se manifestă activ în scrierea și realizarea proiectelor comunitare".

Proiectul "Participarea copiilor pentru incluziune socială" este implementat în perioada 1 aprilie 2012–31 decembrie 2013 de către Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC), în colaborare cu Ministerul Educaţiei, cu suportul organizaţiilor Swedish Organisation for Individual Releif şi ERIKS Development Partener din Suedia.

Galerie foto: https://plus.google.com/photos/

Pentru detalii suplimentare puteţi contacta CIDDC:
Claudia Danii, asistent proiect.
Str. E. Coca 15, MD-2008 Chişinău
Tel./fax: +373 22 747813; +373 22 71 65 98; +373 22 744600
Mob: +373 69253838
Email: ciddc[@]yahoo.com
www.childrights.md