Obținerea permisului de conducere pentru persoanele cu dizabilități locomotorii – o luptă continuă



Societatea civila in ImaginiChiar dacă au o mașină și o adaptează din proprii bani, marea majoritate a persoanelor cu dizabilități din țara noastră sunt lipsite de dreptul de a obține un carnet de conducere.

Visul de a șofa

După mai multe acțiuni întreprinse în scopul de a-și vedea visul împlinit, și anume  - cel de a avea dreptul de a conduce propriul automobil - Ion Balan, tînărul cu dizabilități locomotorii din satul Ștefănești, raionul Florești, continuă să bată la mai multe uși ca să înlăture orice barieră din drumul unui șofer cu acte în regulă.      

Visul de a deveni șofer, Ion îl nutrește deja de mai mulți ani, iar în primăvara acestui an, băiatul a hotărît să insiste în transformarea acestui vis în realitate. Întrebat ce a făcut în acest sens, Ion ne-a explicat că primul lucru a fost că a apelat după ajutor la Centrul de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități (CAJPD), deoarece cunoștea echipa de aici, căci pe parcursul anilor a mai cooperat cu ei.

Solicitări și reacții

”Chiar de la bun început juriștii CAJPD, s-au oferit să mă susțină, explicîndu-mi ce pași ar trebui să facem și care ar fi procedura cea mai corectă. Astfel la 17 aprilie 2013 am expediat o Petiție la Ministerul Sănătății în care am solicitat permisiunea de a conduce mașina în pofida faptului că am o deficiență locomotorie. Nu după mult timp au și apărut reacțiile. Am primit o înștiințare prin telefon de la Centrul Medical din sat, precum că sunt căutat de către Petru Bulgac – directorul Dispensarului Municipal Dermato-Venerologic, lăsîndu-mi un număr de telefon, pentru a-l contacta.” – descrie Ion mersul lucrurilor.

Inapt de a conduce

Tot la Centrul Medical, Ion, ceva timp mai înainte a încercat să treacă comisia medicală pentru doritorii de a obține permis de conducere, iar răspunsul acestora l-a întristat amarnic în data de 18 martie 2013, cînd  a primit verdictul de – INAPT.

Scrisoarea expediată pe adresa Ministerului Sănătății a dat rezultate, făcîndu-l pe directorul Dispensarului în cauză, domnul Petru Bulgac  să reexamineze cazul lui Ion.

”Astfel, o lună mai tîrziu, pe 7 mai 2013, împreună cu juristul Ion Cibotărică, am mers la Dispensarul Municipal Dermato-Venerologic din Chișinău pentru a fi reexaminat. Îmi amintesc că acea zi a fost una foarte complicată – spune Ion cu regret în glas - medicul neurolog îmi scria diferite restricţii ca şi cum totuşi el este de acord cu acel verdict de INAPT scris în document. Însă datorită insistenţei domnului Ion Cibotărică, care prin diferite argumente juridice, îi făcea pe medici ca treptat să mai cedeze din restricţii. Pînă a obține certificatul necesar acesta a fost reeditat de citeva ori, deoarece se faceau greseli în tipărire, ba responsabilii de acolo nu știau exact unde să noteze aceste restricţii, ba data nu o indicau corect. Aveam senzația că se joacă cu mine, testîndu-mi răbdarea”.

Șofer periculos?

Juristul Ion Cibotărică a susținut spusele lui Ion Bălan, adăugînd că ”într-adevăr a fost dificil a obține acest certificat, și că mentalitatea societății noastre, chiar și a personalului ce lucrează în domeniul dizabilității uneori lasă de dorit”.

Deseori societatea vede persoanele cu dizabilități drept ”șoferi periculoși” pentru restul șoferilor aflați în trafic și nu numai, dar apare întrebarea, oare persoanele în stare de ebrietate aflate la volan nu sunt mai periculoși în acest sens?!

Recunoștința ca solicitare

Chiar dacă doar după o dispută continuă de replici domnul Petru Bulgac a oferit certificatul necesar lui Ion Balan, acesta a insistat ca băiatul să scrie din nou o scrisoare Ministerului Sănătății prin care să-și exprime mulțumirea în rezultatul examinării petiției. Conform părerii juristului această solicitare era una bizară și a fost refuzată, deoarece conform legii e de datoria Ministerului și a altor instituții active în domeniu să susțină și să protejeze drepturile persoanelor cu dizabilități. ”Iar dreptul de a conduce mijloace de transport, pentru persoanele cu dizabilități e o necesitate și nicidecum ”un moft” după cum consideră unii” – a ținut să mai sublinieze specialistul.

O luptă pentru vise

Întors în raion, Ion Balan ardea de nerăbdare să se înscrie la Școala Auto, aici însă din nou bariere. I s-a spus că chiar dacă are certificatul necesar eliberat, mai e nevoie de alte avize consultative de la medicul neurolog și  de la psihiatru.

” Imediat cînd le-am arătat Certificatul Medical pentru Examinarea Conducătorilor Auto, medicii au fost foarte deschiși și mi-au semnat actele necesare fără probleme. Acum ard de nerăbdare să se înceapă cursurile auto şi să susţin examenele cu succes, să mă văd şi eu cu permis de conducere şi să conduc cu încredere, nu cu frică ca voi fi oprit la orice pas de poliția rutieră.” – a adăugat Ion mîndru că, lupta sa pentru obținerea permisului, n-a fost una în zadar.

Societatea civila in ImaginiAcest articol a fost elaborat de Centrul de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități în cadrul Programului de Granturi Mici 2012, în cadrul proiectului „Suport pentru reformarea sectorului justiției în Moldova”, finanţat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Opiniile exprimate în această publicație aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere sau politicile Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Autor: Mariana Țîbuleac