ESTE LANSATA CAMPANIA DE INFORMARE "TU POTI OPRI CORUPTIA"



Fiecare cetatean al Republicii Moldova poate actiona decisiv intru combaterea coruptiei. Aceasta este ideea campaniei nationale de informare „Tu poti opri coruptia” care se va desfasura pe intreg teritoriul R. Moldova pana in februarie 2009, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit secretarului Aliantei Anti-coruptie, Mircea Esanu, campania de informare anti-corupti este necesara pentru a inlesni accesul societatii la informatii despre coruptie si metodele de contracarare a acestui fenomen. In acest scop, in institutiile publice vor fi montate circa 200 de panouri informative. De asemenea, vor fi tiparite afise si fluturasi. Vor fi realizate emisiuni radio si TV. Apeland numerele de telefon ale liniilor fierbinti, persoanele vor avea acces la asistenta gratuita din partea institutiilor publice sau din partea unui jurist independent in cazuri de coruptie.

Populatia nu stie care sunt riscurile ce le implica fenomenul coruptiei si nici cum s a se protejeze, afirma sursa citata.

Directorul reprezentantei Academiei pentru Dezvoltare Informationala (AED), Sharon Van Pelt, a mentionat ca rezultatele campaniei de informare vor fi identificate prin intermediul unor instrumente atat calitative, cat si cantitative. Transparency International va realiza un sondaj de opinie. Agentia de Relatii Publice „Parc Communications” va colecta date care vor ilustra la ce etapa se afla R. Moldova in vederea rezolvarii problemei coruptiei. Vor fi identificate atitudinile societatii vizavi de acest fenomen.

In scopul colaborarii eficiente in lupta impotriva coruptiei, Alianta Anti-coruptie au semnat cu reprezentantii puterii un acord de colaborare.

Costul campaniei de informare se estimeaza la 90 mii dolari SUA.

Campania nationala „Tu poti opri coruptia” este parte a programului Consolidarea Capacitatilor de Monitorizare a societatii Civile din Moldova, finantat de guver nul SUA prin intermediul Corporatiei Provocarile Mileniului.

Alianta Anticoruptie este o uniune de 30 de organizatii neguvernamentale din R. Moldova, ce activeaza in diferite domenii, in special, in sfera politicilor publice, drept, institutii democratice. Printre membrii acesteia se numara Transparency International Moldova, Fundatia Eurasia, ABA/CEELI, Institutul de Politici Publice, Centrul de resurse pentru drepturile omului (CReDO) etc.

www.info-prim.md