"TU POTI OPRI CORUPTIA" €“ O CAMPANIE NATIONALA NOUA



Fiecare cetatean moldovean poate actiona decisiv intru combaterea coruptiei. Aceasta este ideea fundamentala a campaniei nationale „Tu poti opri coruptia„ care va fi in plina desfasurare pe intreg teritoriul Republicii Moldova din aprilie 2008 pana in februarie 2009 cu sprijinul Guvernului Statelor Unite ale Americii.

Campania nationala „Tu poti opri coruptia" va fi lansata in data de 16 aprilie a.c., intre orele 10.45-11.45 in incinta Ministerului Sanatatii (str. V. Alecsandri 2, etajul 2), sala de conferinte, cu o ampla prezentare a activitatilor inovative, planificate pentru aceasta campanie. Pentru prima data in Republica Moldova o campanie anti-coruptie va fi implementata cu efortul comun al autoritatilor publice si al societatii civile.

Campania va oferi cetatenilor moldoveni o gama larga de instrumente si materiale informative care le va facilita lupta impotriva coruptiei:

200 de panouri informative vor fi amplasate in institutii publice (spitale, curti de justitie, in oficiile serviciului vamal si ale sistemului fiscal, la sectii de politie si la sediile administratiei publice centrale si locale) precum si in intreaga tara cu scopul de a inlesni accesul cetatenilor la informatii despre coruptie si metodele de contracarare a acestui fenomen.

Numerele de telefon ale liniilor fierbinti vor fi puse la dispozitia cetatenilor, oferindu-li-se astfel oportunitatea de a beneficia de asistenta din partea institutiilor publice sau din partea unui jurist independent in cazuri de coruptie.
Spoturi radio si TV vor fi difuzate la orele de audienta maxima pentru a educa publicul cu privire la fenomenul coruptiei, prin prezentarea unor istorii de succes si modele de comportament care ar incuraja si mobiliza publicul la actiuni anticoruptie.

Acorduri de Cooperare vor fi semnate intre 50 de institutii publice, pe de o parte, si Alianta Anti-Coruptie (AAC) impreuna cu Guvernul Republicii Moldova pe de alta parte, in scopul asigurarii unui raspuns prompt si eficient la solicitarile de asistenta ale cetatenilor. Aceste institutii vor implementa activitati de prevenire si vor informa cetatenii despre eforturile curente intreprinse intru combaterea coruptiei.

Intalniri de Informare Publica in diferite regiuni ale Republicii Moldova, pentru explicarea esentei campaniei si informarea cetatenilor privind lupta cu coruptia. De asemenea, se vor desfasura intalniri trimestriale cu jurnalistii pentru a face publice rezultatele reformelor anti-coruptie.

La sfarsit de an, o Gala de Premiere dedicata Zilei Mondiale Anti-Coruptie va fi organizata pentru cei mai activi promotori ai activitatilor anti-coruptie. Vor fi premiati participantii cu cele mai bune rezultate in campania nationala anticoruptie, acestia fiind selectati din diverse domenii de activitate: mass-media, ONG-uri, institutii publice centrale si locale, reprezentanti ai mediului de afaceri etc.

Campania nationala „Tu poti opri coruptia" este parte a programului Consolidarea Capacitatii de Monitorizare a Societatii Civile din Moldova (CCMSCM), finantat de Guvernul SUA prin intermediul Corporatiei Provocarile Mileniului, administrat de Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID) si implementat de Academia pentru Dezvoltare Educationala (AED), in cadrul Planului Preliminar de Tara (PPT) pentru Moldova. AED va avea sprijinul Agentiei de Relatii Publice „Parc Communications" in implementarea campaniei.

 

Persoane de contact: Sergiu Zamari, manager de proiect, Parc Communications - tel. mob.: 069602527, oficiu:278929; si Mircea Esanu, Secretarul Aliantei Anti-Coruptie - tel. mob.:0794730543