Tinerii decid în privinţa democraţiei! Participarea tinerilor în procesul electoral



Comunicat de presă. 18-04-2013, Chișinău – reprezentanţii a cinci organizaţii ne-guvernamentale de tineret se vor întruni vineri, 19 aprilie 2013 pentru a semna acorduri de cooperare în cadrul iniţiativei „Tinerii decid în privinţa democraţiei! Participarea tinerilor în procesul electoral”.

Dezvoltarea democratică a unei ţări depinde de nivelul integrării sociale, incluziunii şi pregătirii politice a tinerilor în societate. După cum arată cercetările, nivelul de înţelegere a proceselor politice de către tinerii din Republica Moldova este scăzut, ceea ce face tinerii să fie un grup uşor de manipulat în timpul şi după campaniile electorale. Astfel, conform rezultatelor BOP (noiembrie 2012) circa 40% din tinerii de 18-29 de ani au declarat că se interesează puţin sau deloc de politică. Această stare a lucrurilor poate determina tinerii să ia decizii superficiale în legătură cu candidaţii, bazându-se mai degrabă pe campaniile de marketing pre-electoral, decât pe analiza critică a rapoartelor şi rezultatelor candidaţilor electorali.

Pentru a contribui la dezvoltarea competenţelor tinerilor de a analiza critic procesele electorale, 5 organizaţii neguvernamentale din Republica Moldova îşi vor uni eforturile în cadrul iniţiativei „Tinerii decid în privinţa democraţiei! Participarea tinerilor în procesul electoral”: Centrul de Resurse pentru tineret „Dacia” (or. Soroca), Centrul pentru copii şi tineret „Făclia” (or. Ungheni), Centrul Naţional de Resurse pentru Lucrătorii de Tineret (mun. Chişinău), Centrul de informare şi susţinere a tinerilor economişti „Certitudine” (mun. Bălţi) şi Asociaţia Obştească „Perspectiva” (or. Cahul).

Cooperarea dintre asociaţiile obşteşti prevede desfăşurarea mai multor activităţi pe parcursul anilor 2013-2015, printre care: stagiu de formare pentru liderii de tineret structurat pe patru module de instruire; susţinerea unei serii de „iniţiative mici” ale tinerilor în scopul consolidării rolului lor în comunitate; program de cercetare în domeniul participării tinerilor la alegeri; promovarea unei campanii de pledoarie în scopul dezvoltării gândirii critice a tinerilor în timpul campaniilor electorale şi alegerilor etc.

Evenimentul va avea loc în incinta Centrului Naţional de Resurse pentru Tineri, începând cu ora 14:00 (str. Serghei Lazo 15, MD-2004 Chișinău). Proiectul „Tinerii decid în privinţa democraţiei! Participarea tinerilor în procesul electoral” are drept scop să contribuie la consolidarea rolului societăţii civile în promovarea drepturilor omului şi reformelor democratice în sectorul de tineret în Bosnia şi Herţegovina, Moldova, Kyrgyzstan, Serbia şi Macedonia. Prin acest proces se doreşte încurajarea tinerilor să participe la consolidarea democraţiei la nivel local.

În Republica Moldova, iniţiativa este implementată de către Centrul Naţional de Resurse pentru Tineri, în parteneriat cu Institutul pentru Dezvoltarea Tinerilor KULT din Bosnia şi Herţegovina.

Pentru detalii suplimentare: mob. 069253838, Claudia Danii