EXPERTII INCURAJEAZA IMPLICAREA SOCIETATII CIVILE IN CONSOLIDAREA INCREDERII



Societatea civila de pe ambele maluri ale Nistrului poate, trebuie si, cu siguranta, va contribui la consolidarea increderii si la imbunatatirea conditiilor de trai a fiecarui cetatean in parte, inlesnind in acest fel solutionarea conflictului transnistrean, a declarat directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova, Viorel Cibotaru, in cadrul mesei rotunde „Construind intelegerea intre ambele maluri ale Nistrului", transmite Info-Prim Neo.

Masa rotunda, care a avut loc miercuri, 9 aprilie, la Chisinau, reprezinta etapa finala a proiectului „Consolidand capacitatile ONG-urilor din Transnistria prin impartasirea experientei cehe in construirea unei societati democratice". La eveniment au participat o serie de experti nationali de pe ambele maluri ale Nistrului, experti ai societatii civile si reprezentanti ai ministerelor afacerilor externe din mai multe tari membre ale Uniunii Europene, din Ucraina si Fed eratia Rusa. Delegatiile din strainatate au avut, de asemenea, intrevederi cu oficiali moldoveni si au intreprins o vizita de documentare la Tiraspol si Cosnita, raionul Dubasari.

Presedintele Asociatiei „Increderea", Oazu Nantoi, a declarat ca societatea civila din regiune are posibilitatea de a solutiona problema transnistreana din interior. Expertul aminteste ca URSS s-a prabusit dupa ce Mihail Gorbaciov a facut sa dispara frica populatiei. Urmand acest model, societatea civila trebuie sa lucreze pentru a scapa oamenii din stanga Nistrului de frica, spune Oazu Nantoi. Cea mai buna cale in acest sens il constituie dialogul si informarea populatiei. Analistul politic sustine ca acum este cel mai potrivit moment pentru implicarea in acest sens a organizatiilor neguvernamentale. In regiune are loc „eroziunea" regimului condus de Igor Smirnov, construit pe ideea radicala de a rupe toate legaturile cu R. Moldova, motiveaza Oazu Nantoi.
Aceasta se datoreaza disparitiei totale a pseudo-argumentelor folosite de regim la inceputul anilor '90 pentru manipularea populatiei din stanga Nistrului, cum ar fi cele prin care o mica parte a populatiei a fost motivata sa lupte impotriva RM in timpul conflictului armat, impotrivindu-se unificarii cu Romania.

Olga Manole, reprezentant al Asociatiei „Promo-Lex", sustine ca dezinformarea este unul dintre principalii factori care contribuie la pierderea increderii oamenilor din raioanele de est fata de R. Moldova. Autoritatile moldovene nu intreprind masuri pentru a combate dezinformarea continua a populatiei sustinuta de agentiile de presa din regiune, ceea ce duce la victoria propagandei regimului, spune Olga Manole. Autoritatile nu intreprind suficiente masuri pentru a apara drepturile populatiei din stanga Nistrului, iar organele de drept raspund la petitiile cetatenilor prin formule ca „nu va putem ajuta pentru ca nu controlam situatia din regiune". Aceasta poate duce la o serie de infrangeri a R. Moldova la CEDO si la pierderea totala a increderii oamenilor in puterea autoritatilor moldovene, subliniaza reprezentantul „Promo-Lex".

Proiectul „Consolidand capacitatile ONG din Transnistria prin impartasirea experientei cehe in construirea unei societati democratice" este implementat de Asociatia in Sustinerea Increderii, Pacii si Stabilitatii „Increderea" in parteneriat cu organizatia neguvernamentala ceha „People in Need", cu sprijinul financiar al Programului EST - EST al Fundatiei Soros Moldova.

www.info-prim.md