DE ZIUA INTERNATIONALA A ROMILOR €“ ROMII PROTESTEAZA!



Peste 100 de romi vor participa la marsul pasnic organizat in data de 8 Aprilie de catre Centrul National al Romilor, ca fiind o actiune de protest fata de indiferenta autoritatilor publice si situatia social-economica precara a romilor din Moldova.

Marsul va fi desfasurat оntre orele 11.00-14.00 pe urmatorul traseul: Scuarul Teatrului de Opera si Balet - bd. Stefan cel Mare si Sfint- str. Sfatul Tarii- str. Alexei Mateevici 109/1.

Aceasta este o manifestatie dedicata si zilei de 8 Aprilie, care e cunoscuta ca fiind si Ziua Internationala a Romilor, declarata de catre Uniunea Internationala a Romilor la primul Congres International al Romilor desfasurat la Londra оn 1971, pentru a constientiza societatea despre problemele cu care se confrunta romii.

In comunitatile de romi nu exista acces la apa potabila de calitate, romii sunt adesea debransati de la sursa de energie electrica, sunt supusi unui tratament violent din partea politistilor. Discriminarea este un fenomen pe care il putem intоlni in scoli, institutii medicale si in alte locuri publice. Barbatii nu pot gasi locuri de munca, batranii nu primesc nici un fel de ajutor sau pensie, iar copiii nu frecventeaza scoala sau o abandoneaza. Acesti oameni sufera de diferite boli din cauza conditiilor precare de trai si din lipsa resurselor materiale. Nu-si pot asigura un tratament la timp, astfel mor la varsta frageda. Dupa 17 ani de democratie, situatia acestor oameni nu s-a imbunatatit dar s-a inrautatit. 

Cu aceasta ocazie, Centrul National al Romilor va inainta o scrisoare de protest autoritatilor publice centrale, prin care solicita Guvernului Republicii Moldova sa intreprinda o serie de masuri pentru ameliorarea situatiei romilor si imbunatatirea participarii lor la procesul de luare a deciziilor.

Pentru mai multe detalii privind organizarea si desfasurarea marsului de protest cоt si continutul scrisorii de protest nu ezitati sa-l contactati pe dl. Nicolae Radita, Presedintele Centrului National al Romilor.

Centrului National al Romilor,
Str. Al. Mateevici 109/1, of. 306-307
Chisinau, MD 2009, Republica Moldova
 Tel/fax:  22 70 99; sau 24 46 67
radita@mtc.md, www.roma.md