RECENTELE ALEGERI IN ADUNAREA POPULARA A UTA GAGAUZ-YERI, DISCUTATE LA CLUBUL DE PRESA



Pe data de 3 aprilie a.c., Centrul Independent de Jurnalism si Comitetul pentru Libertatea Presei au organizat o noua sedinta a Clubului de presa, la care s-a discutat despre rezultatele alegerilor in Adunarea Populara a UTA Gagauz-Yeri, desfasurate in martie curent.

La Clubul de presa au participat: prim-viceguvernatorul UTA Gagauz-Yeri Valeri Ianioglo, vicepresedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Comrat Nicolai Arnaut, secretarul CEC a R. Moldova Iurie Ciocan, concurentii electorali Stepan Piron (candidat independent), Olga Radova (PCRM), Ivanna Checsal (independent), precum si presedintele Ligii Apararii Drepturilor Omului din R. Moldova (LADOM) Paul Strutzescu si presedintele Centrului "Piligrim-Demo" - Gagauzia Mihail Sircheli.

In opinia lui Paul Strutzescu, „aceste alegeri au fost cel mai aproape de principiile alegerilor libere si corecte. Poate unii nu sunt de acord cu aceasta afirmatie, dar comparand cu alte campanii electorale aceasta s-a desfasurat cu cele mai putine incalcari”. Pe de alta parte, Stepan Piron a afirmat ca a inregistrat mai multe incalcari ale Codului electoral, mentionand ca poate oferi persoanelor interesate drept dovada mai multe inregistrari video.

Potrivit declaratiilor lui Nicolai Arnaut, CEC a UTA Gagauz-Yeri ar trebui sa aiba un statut permanent, pentru a putea activa si in perioadele dintre campaniile electorale. Aceasta opinie a fost sustinuta si de prim-viceguvernatorul regiunii, Valeri Ianioglo. 

Redactorul-coordonator al emisiunilor informative ale Companiei publice „Teleradio Gagauzia”, Ivanna Checsal, care a fost unul din cei sase jurnalisti din regiune care s-au inscris in cursa electorala, a declarat ca a venit timpul sa depaseasca statutul de simplu observator al vietii publice si a decis ca este necesar sa se implice in activitatea politica a regiunii.

De mentionat ca, in rezultatul scrutinului din martie, in Adunarea Populara a UTA Gagauz-Yeri vor intra doua jurnaliste - Ivanna Checsal si Ana Harlamenco, redactor-sef al ziarului „Stolita Comrat”.

Fiind solicitati sa-si expuna opinia privind modul de reflectare a campaniei electorale de catre mass-media din regiune, Stepan Piron a declarat ca mai multe institutii de presa private din regiune nu au dorit sa reflecte aceasta campanie, iar vicepresedintele CEC din Comrat a tinut sa mentioneze ca, in conformitate cu legislatia in vigoare, Compania publica „Teleradio-Gagauzia” a difuzat dezbateri la care concurentii electorali au putut participa pe gratis, iar spoturile video/audio au fost difuzate contra plata. Ivanna Checsal a mai adaugat ca, pentru a participa la dezbaterile electorale, candidatii trebuiau sa depuna o cerere si toti cei care-si cunosteau drepturile au putut participa la aceste emisiuni.

Clubul de presa a fost organizat cu sustinerea financiara a Fondului Global pentru Prevenirea Conflictelor al Guvernului Marii Britanii. Urmatoarea sedinta a Clubului de presa se va desfasura pe data de 8 mai.

Sursa: www.ijc.md