„Verificarea obligaţiunii fiscale” – un serviciu util tuturor persoanelor fizice!



„Verificarea obligaţiunii fiscale pentru persoane fizice” este un serviciu de informare, care oferă utilizatorilor posibilitatea de aşi vizualiza veniturile salariale şi impozitele reţinute atît din salariu, cît şi din alte surse de venit. Aplicarea serviciului este posibilă după ce persoanele fizice au încheiat cu Î.S.”Fiscservinform” un acord de conectare la serviciile electronice fiscale.

Ne aflăm în plin proces de prezentare a Declaraţiei privind impozitul pe venit (CET08). În acest context, fiecare persoană fizică, prin intermediul serviciului de informare „Verificarea obligaţiunii fiscale pentru persoane fizice” are posibilitatea de aşi vizualiza informaţia cu privire la veniturile salariale obţinute pe parcursul unui an, precum şi impozitul reţinut atît din salariu, cît şi din alte surse de venit. Oportunitatea oferită de serviciul dat este că utilizatorii pot obţine detalii nu doar în ceea ce priveşte înregistrarea datoriilor sale către stat (în cazul în care există), ci şi viceversa, de a verifica dacă statul are anumite datorii faţă de ei.

Pentru a beneficia de serviciul nominalizat este nevoie de o înregistrare pe portalul servicii.fisc.md, după care, încheierea unui acord de conectare la serviciile electronice fiscale cu Î.S.”Fiscservinform”, care se efectuează la centrul de conectare din mun. Chişinău, str. Ştefan cel Mare, nr. 162, etajul 2, biroul 220 (în incinta Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare), or. Bălţi, str. Ştefan cel Mare, nr. 128 şi or. Comrat, str. Comsomolului, nr.20. Persoanele care au semnat deja acest acord obţin acces automat la serviciul „Verificarea obligaţiunii fiscale pentru persoane fizice”.

La deschiderea interfeţei de lucru a serviciului, utilizatorul trebuie să introducă neapărat  parametrul de intrare „anul” pentru perioada de solicitare a fişei (de exemplu: anul 2012). Ceilalţi 2 parametri pe care îi conţine serviciul – „codul fiscal”, „numele şi prenumele” se indică automat, datele fiind extrase din profilul utilizatorului. După completarea cerinţelor de intrare, se accesează butonul „Afişează”, obţinîndu-se vizualizarea datelor de ieşire sub formă de tabel. În acest fel, utilizatorul are şi posibilitatea de a compara datele din sistemul informaţional al Serviciului Fiscal de Stat, cu cele deţinute de el pe suport de hîrtie. Totodată, serviciul este disponibil 24/24 ore, 7 zile pe săptămînă, de acasă, de la birou, în condiţii de maximă comoditate.    

După prezentarea informaţiilor din tabel, suma impozitului spre rambursare contribuabilului este marcată cu semnul (+) iar cea spre achitare la buget cu semnul (-). 

Pentru informaţii suplimentare cu privire la modalitatea de conectare şi utilizare a serviciului „Verificarea obligaţiunii fiscale pentru persoane fizice”, contactaţi Secţia de Asistenţă a Clienţilor la numărul (022) 822-222.