A fost lansată ultima fază a Proiectului ”Recalificarea personalului militar în rezervă”



DSC 0010Pe 18 martie 2013, la Chișinău, Bălţi, Edineţ, Otaci şi Leuşeni a fost lansată ultima fază a Proiectului OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) "Recalificarea personalului militar în rezervă", implementat de Camera de Comerț și Industrie și Academia de Studii Economice. În perioada 18 martie - 18 iunie curent, 122 persoane – ofiţeri şi subofiţeri ai Armatei Naţionale, Poliției de Frontieră şi Departamentului Trupelor de Carabinieri – vor obține abilități în unul din domeniile administrarea afacerii, tehnologii informaţionale sau limbă engleză.

Sergiu Harea, director al departamentului Economie al CCI, a informat că aceasta este ultima promoție, cea de a VI-a, care beneficiază de instruire în cadrul proiectului respectiv. "În 2010, Guvernul Republicii Moldova și Misiunea în Moldova a OSCE au inițiat Proiectul "Recalificarea personalului militar în rezervă", cu scopul de a oferi asistenţă militarilor care îndeplinesc serviciul prin contract şi ofiţerilor în rezervă pentru ca aceştia să se reintegreze mai uşor social şi profesional după finisarea activității militare. Prin intermediul filialelor CCI a fost posibil să extindem proiectul și în alte localități, decât Chișinăul.

Domeniile de instruire nu au fost alese întâmplător. În urma unui studiu, am selectat specialitățile care sunt mai solicitate pe piața muncii. De asemenea, am pus accentul pe inițierea propriei afaceri, care va asigura cu venit întreprinzătorul și va contribui la crearea noilor locuri de muncă".

Maiorul Alexandru Roman, șef de direcție al Ministerului Apărării, a spus că, proiectul le-a oferit militarilor o a doua șansă. "După finisarea cursurilor, participanții se vor afirma profesional și în domeniile civile. Având noi cunoștințe, ei se pot adapta mai repede la viața civilă. Diploma primită de absolvenți este avizată de Ministerul Educației, ceea ce le va permite să își găsească mai ușor un loc de muncă".

În total, la Proiectul OSCE "Recalificarea personalului militar în rezervă" au participat 347 de persoane din mun. Chișinău, Bălți și din 6 raioane.