Programul Summer Work&Travel €“ Cunoaste-ti drepturile!



Coalitia formata din Ministerul Educatiei si Tineretului, Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane al MAI, Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca, Organizatia Internationala pentru Migratie, misiunea in Republica Moldova, Ambasada SUA, OSCE, Centrul International La Strada, Centrul de Prevenire a Traficului de Femei, Alianta Studentilor din Moldova si Consiliul National al Tineretului din Moldova a initiat Campania de informare si de prevenire a riscurilor asociate cu programul Departamentului de Stat al SUA Summer Work&Travel „Cunoaste-ti drepturile!” (SWT).

Campania „Cunoaste-ti drepturile!” va avea drept scop sensibilizarea si informarea tinerilor incadrati la studii in institutiile universitare cu privire la riscurile posibile aferente programului SWT, masurile legale de precautie si caile de revendicare a drepturilor. Campania va urmari de asemenea crearea unor mecanisme formale si informale de monitorizare a calitatii serviciilor prestate de companiile SWT, menite sa sporeasca securitatea tinerilor care participa la program, sa previna aparitia noilor cazuri de frauda si abuz, precum si sa asigure prestarea unor servicii de calitate.

Campania „Cunoaste-ti drepturile!” prevede:

  • Disponibilitatea 24/7 a liniei verzi 0 800 77777, pentru obtinerea de informatii generale despre program, cerinte, riscuri, masuri de precautie, consultatii legale privind contractele de munca, procedurile, drepturile si obligatiile partilor, precum si caile de revindecare a drepturilor etc.
  • Disponibilitatea asistentei juridice gratuite pentru participantii la program ce doresc sa-si revendice drepturile; .
  • Realizarea unui ciclu de consultari si sesiuni informative in universitatile din Republica Moldova in perioada 7 aprilie – 18 mai.
  • Asigurarea unei stranse comunicari cu studentii aflati peste hotare prin intermediul adresei de email: swt@mfa.md – unde aplicantii si participantii la program pot declara incalcarile prevederilor contractuale, violarea drepturilor, obtinerea de consultatii juridice.
  • Evaluarea si monitorizarea activitatii companiilor SWT pentru anul 2008, pentru considerarea elaborarii ulterioare a unui cadru regulator care ar permite evitarea abuzurilor.

Actiunile in cadrul campaniei „Cunoaste-ti drepturile!” sunt sustinute de OIM Moldova, Ambasada SUA, OSCE si Compania Mary Kay.


*****

Scopul programului Summer Work/Travel este de a oferi studentilor straini de buna credinta o oportunitate de a se implica direct in viata de zi cu zi a populatiei SUA, calatorind si muncind temporar pe o perioada de 4 luni in timpul vacantei lor de vara. Acest program a fost lansat in Republica Moldova in 2002. Conform Ambasadei SUA, mai multi de 5 000 studenti si-au petrecut vacanta lor de vara in 2007 muncind in SUA. Pentru mai multe informatii va rugam sa vizitati pagina: http://www.mfa.gov.md/swt/ si http://exchanges.state.gov/education/jexchanges/private/swt.htm

 *****