ALESII MUNICIPALI NU SUSTIN PENTRU MOMENT CREAREA CONSILIILOR CONSULTATIVE DE CARTIER



Crearea Consiliilor Consultative de Cartier (CCC), in redactia proiectului propus spre aprobare Consiliului municipal Chisinau, nu este sustinuta de alesii locali. Mai multi dintre acestia au optat in ultima sedinta a consiliului pentru reexaminarea proiectului, transmite Info-Prim Neo.

Consilierul PSD, Eduard Musuc a mentionat ca structurile respective nu isi au rostul in acest moment. Alesul a sugerat CMC, mai intai, sa se ingrijeasca de multitudinea de probleme care exista la nivel de administrare a fondului locativ. „Tara arde, da baba se piaptana. Metodele respective de consultare si autogestionare a cetatenilor sunt foarte bune si binevenite, dar nu sunt oportune la momentul de fata”, a declarat Eduard Musuc subliniind ca cetatenii nu sunt pregatiti pentru a se implica in astfel de structuri.

Social-democratul Emil Gutu a spus ca initiatorii proiectului nu au tinut cont de o serie de modificari si propuneri care au f ost discutate in cadrul dezbaterilor publice din 13 martie. Pentru ca modificarile nu au fost introduse in proiectul de decizie si pentru ca s-au constatat mai multe contradictii interne, consilierii au refuzat sa voteze. S-a hotarat ca proiectul de decizie sa fie trimis spre ajustare in vederea includerii tuturor propunerilor anterioare.
In context, liderul fractiunii PL, Corina Fusu, si-a exprimat nemultumirea fata de modul in care consilierii municipali gasesc pentru proiectele simple o groaza de impedimente pentru ca acestea sa nu fie votate. Potrivit sursei citate, regulamentul care prevede crearea CCC este unul care vine in ajutorul CMC, in instituirea unui dialog viabil intre consilieri si cetatenii simpli. Corina Fusu a mentionat necesitatea instituirii unui parteneriat viabil intre autoritatile locale si societatea civila, cu scopul cresterii nivelului de transparenta si consultare a cetatenilor in adoptarea deciziilor.

Proiectul privind crearea Consiliilor Consultative de Cartier a fost elaborat in perioada noiembrie-decembrie 2007 la initiativa unei asociatii neguvernamentale - Institutul de Rezolvare a Conflictelor INRECO. La proces au participat reprezentanti ai diferitor fractiuni din CMC. Potrivit documentului, CCC reprezinta o organizatie de cetateni, cu caracter de voluntariat, apolitica si nonprofit, infiintata in conformitate cu dispozitiile Legii privind administratia publica locala, in vederea identificarii si solutionarii problemelor comunitatii locale.


Proiectul este finantat de Fundatia Soros-Moldova si Agentia Internationala de Dezvoltare a Suediei.


Sursa: www.info-prim.md