24 martie 2013 - Primul Forum al Tinerilor Naturaliști din bazinul rîului Bîc



21În luna ianuarie 2013, Centrul Național de Mediu în colaborare cu Fundația americană UCEF, au dat start concursului „Împreună Salvăm rîul Bîc!". Concursul urmărește să sporească gradul de conştientizare a tinerei generaţii despre problemele ecologice în bazin precum și să promoveze o colaborare între școlile din regiune în soluționarea acestora. Cei înregistrați în concurs, se vor aduna la Forumul Tinerilor Naturaliști, care va avea loc în data de 24 martie 2013, în incinta Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici".

În concurs s-au înregistrat aproximativ 400 de tineri (45 de școli). Acest fapt denotă nivelul sporit de receptivitate și dorință de a soluționa problemele care le-ar compromite viitorul. Mai mult ca atît, numărul participanților în zona mun. Chișinău și r. Anenii Noi este mai mare, comparativ cu cei din raioanele Călărași și Strășeni. Tendința sporită a tinerilor din aceste regiuni are și o explicație logică - anume dorința de a se implica în soluționarea problemele ecologice, care începînd cu municipiul Chișinău se amplifică, iar spre Anenii Noi devin catastrofale, apa rîului avînd culoare neagră, fiind însoțită de un miros insuportabil

De asemenea, în cadrul Forumului va avea loc ceremonia de premiere a categoriilor foto și video, prezentarea probelor de divertisment și vor fi organizate audieri publice la care vor participa tinerii din bazinul rîului Bîc și reprezentanți ai Ministrul Mediului, Primăriei mun. Chișinău, Inspectoratului Ecologic de Stat, APL-urilor din regiune, etc. Astfel, în cadrul acestui eveniment, tinerii vor avea posibilitatea să adreseze întrebări și să pună în discuție subiecte ce țin de starea alarmantă a r. Bîc și dreptul la un mod de viață sănătos.

Organizarea acestui concurs, va constitui o platformă de dialog între toate instituțiile de învățămînt preuniversitar din bazinul rîului Bîc, unde ar lua naștere inițiative în spiritul dezvoltării durabile, care ar aduce ulterior soluții în prevenirea problemelor ecologice cu care se confruntă la moment r. Bîc.