S-A DESFASURAT PROGRAMUL DE INSTRUIRE ROLUL JURNALISTULUI IN SITUATIILE DE CONFLICT



Intre 17 si 22 martie curent, Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) a organizat programul de instruire cu titlul „Rolul jurnalistului in situatiile de conflict". In aceasta perioada s-au desfasurat doua ateliere, la care au participat circa 30 de jurnalisti din mass-media scrise si audiovizuale din toate regiunile R. Moldova (inclusiv regiunea transnistreana si UTA Gagauz-Yeri), studenti si cadre didactice de la facultatile de jurnalism ale Universitatii de Stat din Moldova si Universitatii Libere Internationale din Moldova. Programul de instruire a fost tinut de catre Oliver Wates (Marea Britanie), consultant si instructor media independent, reporter cu o experienta de peste 20 de ani in cadrul agentiei de stiri „Reuters".

Unul dintre obiectivele de baza ale acestui program de instruire a constat in a reaminti participantilor despre necesitatea reflectarii impartiale, obiective si corecte a subiectelor ce tin de diverse conflicte politice, civile si armate. In cadrul celor doua ateliere de jurnalism, participantilor li s-a propus sa faca o serie de exercitii practice si sa scrie materiale jurnalistice, care ulterior au fost analizate impreuna cu instructorul.

Acest program de instruire a fost organizat in cadrul proiectului „Poduri peste Nistru: actiuni comune ale mass-media in vederea solutionarii conflictului transnistrean", derulat in parteneriat cu BBC World Service Trust, cu sustinerea financiara a Fondului Global pentru Prevenirea Conflictelor al Guvernului Marii Britanii. Proiectul isi propune sa consolideze relatiile de colaborare profesionala dintre jurnalistii de pe ambele maluri ale Nistrului, sa scoata in evidenta practicile jurnalistice performante, care ar contribui la reflectarea echilibrata, profunda si interesanta a unor fenomene complexe, precum si sa contribuie la cresterea rolului mass-media in aplanarea conflictelor. 

Proiectul dat cuprinde mai multe componente, printre care: programe de instruire specializate, organizate pe module; instruire si consultanta on-line in sistemul de iLearn, elaborat de BBC; realizarea materialelor comune de catre echipe de jurnalisti din diferite regiuni ale R. Moldova; asistenta in vederea producerii unor programe de dezbateri publice pentru posturile TV si radio; elaborarea materialelor didactice pentru jurnalisti; desfasurarea sedintelor lunare ale Clubului de presa din Chisinau; dezvoltarea paginii web „Dialog.md".

 

Sursa: www.ijc.md