DREPTURILE DETINUTILOR SUNT CEL MAI DES INCALCATE, CONSTATA CHDOM



helsinki24mar.jpgIn 2007 cel mai frecvent au fost incalcate drepturile persoanelor condamnate, constata Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului (CHDOM) cu referire la petitiile receptionate. Organizatia a lansat luni, 24 martie, raportul de activitate pentru anul trecut.

Potrivit raportului, cel mai des au fost incalcate drepturile detinutilor la ocrotirea sanatatii si asistenta medicala, dreptul de a nu fi supus torturii si tratamentelor inumane sau degradante, dreptul la aparare, corespondenta, convorbiri telefonice, intrevederi, dreptul la un proces echitabil s.a.

Foarte multe dintre petitiile receptionate sunt pasibile de a deveni cauze castigate la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), a declarat presedintele CHDOM, Stefan Uratu. Potrivit sursei citate, autoritatile statului nu intreprind masuri pentru a lichida problemele care duc la incalcarea drepturilor omului in Moldova si creeaza obstacole pentru promovarea acestor cazuri la CEDO. Comitetul acuza obstacole in comunicarea cu detinutii, documentarea cazurilor, tergiversarea proceselor de judecata. Pana in prezent CHDOM are la activ 25 de cazuri castigate la CEDO, iar alte 50 sunt in asteptare de a fi examinate.

In ceea ce priveste respectarea si promovarea drepturilor omului in regiunea transnistreana, pe parcursul anului 2007 CHDOM si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu tentativele sistematice intreprinse de autoritatile de la Tiraspol de a destabiliza la maximum situatia in regiune si a intreprins activitati de advocacy. Organizatia reaminteste despre omorurile si estorcarile de bani in favoarea soldatilor demobilizati din armata transnistreana, inmatricularea automobilelor in regiune si taxa de intrare pe teritoriul din stanga Nistrului, care nu a fost anulata pana in prezent.

In scopul prevenirii si combaterii discriminarii, directorul executiv al CHDOM, Teodor Carnat, a propus proiectul de lege cu privire la anti-discriminare in R. Moldova. De asemenea, organizatia a desfasurat activitati pentru prevenirea drepturilor refugiatilor si solicitantilor de azil in R. Moldova. Statul nu face nimic pentru integrarea in societate a acestor persoane, mentioneaza Teodor Carnat. In cadrul unui proiect de advocacy, comitetul a publicat Ghidul pentru apararea persoanelor cu disabilitati mentale. Realizat intr-o forma accesibila, indrumarul ofera suport informational persoanelor care sufera de deficiente mentale, rudelor, reprezentantilor lor legali. Vizitele la cele patru internate psiho-neurologice si trei spitale psihiatrice din Moldova au ingrozit reprezentantii organizatiei. €žAcesti oameni sunt total uitati de lume", afirma Teodor Carnat. Pacientii sunt lipsiti de strictul necesar, precum lenjeria, obiectele de igiena sau mobilier. Pentru ca nu au in saloane decat paturile imobilizate, bolnavii sunt nevoiti sa poarte toate lucrurile personale dupa ei, in sanul hainei.

In 2007 CHDOM a activat doar in baza de voluntariat. Numarul juristilor angajati a fost redus de la 130 la 6 persoane. Conducerea organizatiei acuza refuzul donatorilor internationali de a finanta proiectele organizatiei, in urma actiunilor de denigrare organizate de o companie de audit. Comitetul a actionat in judecata compania care a indicat nereguli in gestionarea finantelor CHDOM.

 

http://www.info-prim.md