ORGANIZATIILE NEGUVERNAMENTALE DIN REPUBLICA MOLDOVA ELABOREAZA UN COD ETIC AL SECTORULUI ASOCIATIV



Alianta pentru Elaborarea si Promovarea Codului Etic al ONG-urilor invita organizatiile neguvernamentale din Republica Moldova sa participe la elaborarea si promovarea Codului Etic al sectorului asociativ.

Adoptarea unui astfel de Cod este dictata in primul rand de cresterea importantei si sporirea responsabilitatii reprezentatilor sectorului trei in societate. Rolul sporit al ONG-urilor le impune acestora obligatia de a fi transparente, oneste, responsabile, corecte, respectuoase fata de valorile etice, furnizand informatie veridica si evitand manipulari de situatie in beneficii particulare.

Totodata, ONG-urile sunt chemate sa respecte valorile politice, culturale, religioase, etnice etc. si se obliga sa respecte drepturile fundamentale ale omului, sa fie corecte in procesul administrarii resurselor oferite de donatori, sa manifeste o responsabilitate sporita, sa nu comita abuzuri. Formatiunile societatii civile au menirea de a se consacra comunitatilor in care activeaza si de a respecta principii si valori civice si morale, or acestea trebuie reglementate de un Cod Etic.
Ideea privind elaborarea si adoptarea Codului Etic al ONG-urilor a fost lansata in 2007, in cadrul unei intruniri a reprezentantilor societatii civile, organizata la initiativa Centrului de resurse al Ambasadei SUA in Republica Moldova. La intrunirea respectiva s-a decis formarea unui grup de lucru, care avea misiunea de a elabora, in baza experientei altor tari, proiectul documentului in cauza.


Alianta pentru Elaborarea si Promovarea Codului Etic al ONG-urilor, creata de curand de catre grupul de lucru, are drept scop perfectarea in continuare a proiectului codului si diseminarea ideilor puse la baza acestuia de catre reprezentantii societatii civile din Moldova.

Proiectul Codului Etic este publicat pentru dezbatere publica pe urmatoarele pagini Web:
www.coduletic.wordpres.org, www.contact.md. Doritorii de a participa la dezbatere sunt incurajati sa trimita propunerile si observatiile pe adresa e-mail: aliantacod@yahoo.com.

Organizatiile neguvernamentale care doresc sa participe mai activ la procesul de elaborare si promovare a principiilor Codului Etic sunt invitate sa adere la Alianta.

Pentru aderare, ONG-ul urmeaza sa prezinte la secretariatul Aliantei decizia respectiva a organului sau de conducere, cu mentionarea acceptarii Regulamentului Aliantei.

In prezent, in calitate de membri ai Aliantei pentru Elaborare si Promovare Codului Etic sunt inregistrate opt ONG-uri: Asociatia pentru Transparenta si Dezvoltare Civica, CNAION CONTACT, Liga pentru apararea drepturilor consumatorilor, Fundatia de ajutorare si prietenie IRFF-ONLUS, Organizatia CoRSUM, Centrul de Instruire si Consultanta CICO, AO €žDeschidere", Centrul National Pentru Sustinerea Initiativelor Europene in Moldova.

REGULAMENTUL Aliantei Pentru Elaborarea si Promovarea Codului Etic al ONG-urilor

Codul Etic al ONG-urilor (proiect)

Secretariatul Aliantei
Tel/fax.23-39-47
aliantasecretariat@yahoo.com
Persoana de contact: Vasile Cioaric