Jokerii din Intreaga Lume Reactioneaza la Problema Incalzirii Globale



Comunicat de presa

 Jokerii  (practicienii de Drama Participativa) din Intreaga Lume Reactioneaza la Problema Incalzirii Globale

 

Pentru prima data in Republica Moldova,  la 16 martie 2008, practicienii de Drama Participativa au sarbatorit Ziua Internationala de Actiuni cu genericul Incalzirii Globale. Un atelier, in acest sens, a fost organizat la Chisinau  pentru reprezentantii societatii civile, specialistii in domeniul protectiei copilului, al mediului, organizatiile care lucreaza cu copii, tineri, persoane cu deficiente locomotorii, care aplica metode interactive de lucru cu comunitatea.

Tot in aceeasi zi, la nivel international, practicienii de teatru au desfasurat 48 evenimente in 23 de tari (Mozambic, Burkina Faso, Pakistan, India, Afganistan, Australia, Brazilia, Italia, Wales, Serbia, Croatia, Moldova, Kazahstan, Suedia, Danemarca, Anglia, Germania, Irlanda, Austria, Franta, Turcia, SUA si Canada. 

Cei 21 de participanti din Moldova, reprezentanti ai scolilor din comunele municipiului Chisinau, Fundatiei elvetiane €žTerre des Hommes" (mun. Chisinau), Centrului pentru Copii si Tineri (Balti), €žStoicii" (Balti), AVI-Moldova, SalvaEco, si-au exprimat opiniile fata de fenomenul Incalzirii Globale prin intermediul imaginilor corporale.

Prin scenele de Teatru Imagine si Teatru Forum, elaborate de catre €žactorii"-participanti, s-au dezvoltat subiecte legate de poluarea mediului, ignoranta cetatenilor, coruptie, atitudinea membrilor comunitatii etc. Participantii s-au implicat in calitate de actori pentru a cauta solutii problemelor de mediu. Solutiile elaborate au inclus: cunoasterea drepturilor, insistenta in rezolvarea problemelor ecologice, utilizarea metodelor creative si interactive in sensibilizarea publicului si persoanelor de decizie, crearea precedentelor de actionare in judecata a celor care incalca prevederile legale.

Discutiile aprinse in rezultatul atelierului, precum si sugestiile de a investiga, prin intermediul Dramei Participative, propriile noastre resurse, temeri, bariere, atitudini din viata cotidiana fata de fenomenul Incalzirii globale raman a fi abordate in cadrul unor actiuni comune pe viitor.

Teatrul Oprimatilor a fost elaborat de regizorul brazilian Augusto Boal, esenta activitatii caruia implica crearea unui set de tehnici teatrale aplicabile intr-un context vast si servesc drept instrumente pentru dialog si dezvoltarea, sustinerea diverselor comunitati.  Aceste tehnici sunt aplicate de catre asa numitii Jokeri rolul carora este de a facilita interactiunea cu publicul/spect-actorii in cadrul evenimentelor de teatru comunitar. 

Parteneri in desfasurarea evenimentului au fost Centrul de Caritate pentru Refugiati si Fundatia elvetiana €žTerre des Hommes" in Moldova.

 

Grup de initiativa a practicienilor de Drama Participativa/Teatru Social

Lilia Raileanu, practician de drama participativa

e-mail: liliarai2002@yahoo.com

 

Pentru informatie despre evenimentele din alte tari contactati €žHeadlines  theatre", Canada

Jen Cressey, publicist

1.604.871.0508, publicity@headlinestheatre.com