LADOM VA MONITORIZA DE UNDE VIN SI UNDE SE DUC BANII PUBLICI LA NIVEL LOCAL



In noua localitati din R. Moldova va fi evaluat gradul de transparenta in administrarea treburilor publice, precum si calitatea serviciilor prestate de primarii. Monitorizarea va avea loc in cadrul unui proiect lansat de Liga pentru Apararea Drepturilor Omului (LADOM), transmite Info-Prim Neo.

Monitorizarea se va desfasura in sate din raioanele Orhei, Cahul si Soroca. Noua monitori, trei juristi si trei consilieri din raioanele mentionate au fost deja instruiti de catre expertii LADOM.



Proiectul "Monitorizarea publica (cetateneasca) a transparentei decizionale a autoritatilor publice locale. Banii publici - de unde vin si unde se duc?" isi propune sa contribuie la dezvaluirea modului in care sunt gestionate bunurile publice si sa identifice riscurile aparitiei coruptiei in institutiile publice locale.

LADOM va monitoriza atat modalitatea luarii deciziilor de catre Consiliile locale, cat si modul de executare a acestor decizii. Va urmari cum sunt utilizate si administrate la nivel local resursele umane si financiare (dotatii de la stat, impozite acumulate). Totodata, expertii LADOM isi propun sa identifice practicile de coruptie la nivelul administratiei locale.

In baza rezultatelor cercetarii, autoritatilor locale li se vor propune un set de recomandari privind cresterea transparentei si integritatii administratiei publice locale. Aceste recomandari vor lua forma unei strategii de imbunatatire a integritatii la nivel local.

Proiectul este desfasurat in cadrul Programului Consolidarea Capacitatii de Monitorizare a Societatii Civile din Moldova (CCMSC), finantat de Guvernul SUA prin intermediul Corporatiei Provocarile Mileniului si administrat de Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID).

 

www.info-prim.md