CAMPANIA ELECTORALA DIN GAGAUZIA SE DESFASOARA FARA NEREGULI CARE AR PUTEA INFLUENTA REZULTATELE



Campania electorala pentru alegerile in Adunarea Populara a Gagauziei se desfasoara fara nereguli care ar putea influenta rezultatele scrutinului. In acelasi timp, persista aspecte negative in desfasurarea procesului electoral. Aceasta este concluzia primului raport de monitorizare al Ligii pentru Apararea Drepturilor Omului (LADOM), transmite Info-Prim Neo.

Presedintele LADOM, Paul Strutzescu, a declarat marti, 11 martie, in cadrul unei conferinte de presa ca activitatile electorale s-au desfasurat in conformitate cu legislatia in vigoare si cu standardele internationale pentru alegeri libere si corecte. Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) s-au aratat deschisi fata de organizatiile neguvernamentale calificate din Moldova, in vederea promovarii unor programe comune.

Totodata, presedintele LADOM a comunicat ca o problema ramane finantarea campaniei electorale. Autoritatile din autonomie au solicitat suport financiar din bugetul local, invocand faptul ca sunt alegeri locale. In lipsa identificarii in termeni rezonabili a surselor financiare, s-a produs o stare de incertitudine in activitatea CEC. Pentru buna desfasurare a alegerilor CEC a solicitat 900 mii lei. Anterior comisia electorala a estimat cheltuieli in suma de 1,2 mln lei. 600 mii lei au fost deja alocati din Fondul de Rezerva al Gagauziei. Autoritatile din autonomie solicita acoperirea sumei ramase de catre Guvernul RM.

Paul Strutzescu a apreciat ca fiind negativ implicarea nejustificata a autoritatilor publice in procesul electoral, utilizarea de catre unii functionari de la Comrat a parghiilor administrative pentru obtinerea unor avantaje electorale.

LADOM recomanda aprobarea unei hotarari privind lista limitativa de acte de identitate in baza carora se poate vota, instruirea functionarilor electorali, asigurarea unor conditii adecvate in localurile de desfasurarea a alegerilor, etc.

De asemenea, organizatia considera ca autoritatile centrale si locale din R. Moldova trebuie sa pastreze interdictia referitor la distribuirea ajutoarelor umanitare din Federatia Rusa, dar si din alte surse in perioada campaniei electorale. Paul Strutzescu a explicat pozitia LADOM prin faptul ca aceste ajutoare ar putea influenta votul electoratului, motiv pentru care este mai bine ca ele sa fie acordate dupa alegeri.

Proiectul de observare a alegerilor in Adunarea Populara a UTA €žGagauz Yeri" este parte integra a programului de promovare a alegerilor libere si corecte in Republica Moldova. Informatiile publicate in primul raport au vizat perioada de monitorizare 14 - 10 martie si au fost colectate in localitatile Comrat, Ceadar -Lunga si Vulcanesti.

 

www.info-prim.md